Arta de a pune carul înaintea boilor

Declaraţia politică pe care o fac astăzi se referă la anunţul Guvernului, potrivit căruia înainte de sfârşitul anului viitor, toate şcolile din România, din mediul gimnazial, vor avea internet. Mă bucură această veste, care este un semn de normalitate în zilele noastre, în epoca informatizării şi a digitalizării.

Mă întristează, însă, profund faptul că Guvernul nu pare să vadă prăpastia uriaşă dintre gradul de civilizaţie în şcolile europene şi ceea ce oferă 30% dintre şcolile româneşti, care au şi acum grupul sanitar în curte! Peste 230.000 de elevi din România nu au toalete în interiorul şcolii, stimaţi colegi. La acest procent cu adevărat îngrijorător se adaugă multe şcoli fără încălzire centrală, cu plafoane şubrede, cu igrasie sau cu mobilier degradat… În acelaşi timp, potrivit documentelor oficiale prezentate de Ministerul Educaţiei, 56% dintre elevii din România învaţă în şcoli supraaglomerate. Este o imagine tristă şi în total dezacord cu şcoala viitorului, către care tindem introducând internetul în unităţile de învăţământ.

Sunt dezolat de fiecare dată când păşesc într-o sală de clasă în care parcă timpul a încremenit din vremea în care eu însumi eram la catedră, servind principiile înalte ale Educaţiei româneşti şi sperând într-un viitor mai bun pentru generaţiile de copii cărora le-am predat. Cred în continuare că investind în Educaţie, în copii, în cultura lor avem o şansă la un MÂINE care să ne aşeze pe locul meritat în lume.

Suntem în preajma aprobării bugetului de stat pentru anul 2018 şi vreau să cred că începem să acordăm atenţia meritată învăţământului, cu alocările bugetare meritate. Orice altă abordare este o nouă lovitură la adresa viitorului ţării şi ne întârzie nepermis de mult în evoluţia sistemului educaţional.

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.