Bodog, stop joc! Prins cu minciuna, Florian Bodog nu va mai avea voie să conducă doctorate

Consiliul Naţional de Acreditare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a confirmat dezvăluirea că Florian Bodog, ajuns fulgerător ditamai profesor universitar şi decan, ba aproape şi rector al Universităţii orădene, nu îşi merită patalamalele.

După ce Comisia de Medicină, formată din 21 de profesori, a stabilit pe 14 iulie a.c. că lucrările pe care Bodog le-a înşirat în dosarul cu care a devenit profesor şi conducător de doctorate nu există, Consiliul General al CNATDCU a întărit decizia pe 1 august. Atâta doar că documentul ce mai trebuia iscălit de ministrul Educaţiei pentru a produce fireştile efecte juridice, adică retragerea titlurilor şi pierderea posturilor, e blocat „pe traseu” de un vechi amic din Minister al clanului Maghiar, acelaşi care aproba finanţările în perioada când „rectorul-întemeietor” umfla cifrele de şcolarizare ale Universităţii…

Portret de parvenit

Senatorul PSD Florian Dorel Bodog e căţărătorul perfect. Absolvent de liceu sanitar, a intrat la 20 de ani la FMF Oradea, devenind în 1997 unul din componenţii primei promoţii. De mic s-a băgat sub pielea decanului Mircea Ifrim, iar când acesta a căzut în dizgraţia rectorului Teodor Maghiar s-a orientat spre clanul dominant, cooptându-l ca naş al uneia dintre fiicele sale pe unul din cei doi fii ai „Unchiului”, Adrian Maghiar. În 1997, abia ce a terminat facultatea, a devenit doctorand, iar în 2001 şi-a obţinut un prim titlu de doctor cu o lucrare fără legătură cu specializarea de chirurgie estetică pe care o începuse – „Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută”. La doar un an după terminarea facultăţii a devenit preparator universitar, după încă unul asistent, iar după doi ani, în 2002, şef de lucrări. În 2008 şi-a tras al doilea doctorat, la Timişoara, în management sanitar, plus gradul de conferenţiar.

Un an mai târziu PSD l-a pus şef peste Spitalul Judeţean, funcţie din care în 2010 a fost propulsat şef de cabinet al ministrului orădean al Sănătăţii, Ritli Ladislau, pentru ca până în 2012 să devină concomitent decan al FMF şi şef al Direcţiei Control în Sănătate Publică din Minister, iar apoi secretar de stat şi senator. În 2013 s-a încununat cu gradul suprem de profesor, procurându-şi şi atestatul de îndrumător de doctorate. O ascensiune fulminantă, în care a colecţionat titluri, grade şi posturi universitare, precum şi funcţii administrative.

Multilateral dezvoltat

Întrebarea e inevitabilă: când a avut timp Bodog de cercetări ştiinţifice şi de publicat tratate dacă îşi împărţea cele 24 de ore între FMF, Minister şi Senat? Avea bibliotecă la purtător? Devora câte un volum în avionul Bucureşti – Oradea? Deţinea laboratoare la domiciliu?

Nicidecum. Secretul i-a fost tupeul şi relaţiile. În luna mai a acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit că în 2013 şi-a obţinut fraudulos atât gradul de profesor, cât şi atestatul de conducător de doctorate, fără să respecte condiţiile legale de a fi redactat ca autor principal minim 6 articole ştiinţifice relevante, cotate ISI (Institute for Scientific Information).

Pentru a da aparenţa că avansarea la gradul de profesor respecta procedurile CNATDCU, şi-a burduşit dosarul cu 12 articole, deşi la numai două era coautor principal, iar altele nici măcar nu existau, deloc. Lista a fost pestriţă, cu totul neobişnuită pentru un chirurg estetician, cuprinzând de la cercetări în ulcerul varicos la reconstrucţia faringelui şi de la transplantul de membre la tumorile persoanelor supraponderale, ba chiar şi la sisteme computerizate. Detaliu semnificativ, 8 din cele 12 lucrări erau din 2012 şi 2013, taman perioada când era ştab în Minister, senator PSD şi decan FMF.

 

La puricat

BIHOREANUL a demonstrat, de pildă, că două lucrări pe care Bodog le-a declarat publicate în revista de informatică a Universităţii private Agora din Oradea nici nu au trecut de exigenţele evaluatorilor, aşa că nu au văzut lumina tiparului. De altfel, fondatorul Agora, Mişu Jan Manolescu, a şi recunoscut că i-a dat o adeverinţă cum că articolele fuseseră publicate doar pentru că Bodog se grăbea să-şi facă dosarul.

Alte două articole, scrise în engleză, au fost pur şi simplu măsluite. La unul, „Influenţa homocisteinei şi stresului oxidativ în sarcină”, Florian Bodog s-a trecut autor principal deşi calitatea îi aparţinea fratelui său, ginecologul Alin Bodog. Un altul, „Studiu privind eficienţa calcitoninei în vindecarea fracturii de şold după operaţie”, era o simplă prezentare de un sfert de pagină făcută la un congres, despre intenţia de a scrie pe viitor o lucrare pe temă,  niciodată însă redactată şi publicată.

Pe scurt, din duzina de lucrări despre care a susţinut că le-ar fi conceput ca autor principal, Bodog a avut această calitate la numai două, dintre care unul tot fără legătură cu specialitatea sa, tratând reconstrucţia oro-hipofaringiană în cancer!

Diagnostic: impostură!

În condiţiile în care Bodog a refuzat constant să răspundă cu privire la propriile opere ştiinţifice, pe 31 mai BIHOREANUL a sesizat Ministerul şi CNATDCU, solicitând verificarea tuturor celor 12 lucrări cu care a devenit profesor şi conducător de doctorate.

Până săptămâna trecută, niciun răspuns. În schimb, la cererea redacţiei, unul dintre cei 21 profesori din marile centre care alcătuiesc Comisia de Medicină a CNATDCU a dezvăluit că aceasta a pus diagnosticul încă pe 14 iulie: „După verificarea web of knowledge (n.r. – baza de date privind lucrările recunoscute internaţional) şi a site-urilor revistelor relevante, confirmăm faptul că dl Bodog Florian Dorel are numai două articole la care deţine calitatea de autor principal, deci nu îndeplineşte criteriile pentru abilitare”. Pe 1 august, Consiliul General CNATDCU a şi confirmat rezoluţia, emiţând o decizie ce atestă impostura.

În mod straniu, deşi solicitarea ziarului viza şi modul de dobândire a gradului de profesor, obţinut cu aceeaşi listă de lucrări falsificată, decizia nu face referire şi la acest aspect. Mai mult, documentul trebuia înaintat automat ministrului Educaţiei, care să-l semneze aşa încât să producă efecte juridice, dar acest lucru nu s-a întâmplat, BIHOREANUL aflând că l-a ţinut „la sertar” secretarul tehnic al CNATDCU, Ion Ciucă.

 

sursa.

Posted in: Asa nu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.