Când bătaia de joc a devenit program de guvernare

Corina Crețu, comisar pentru Politica Regională al Comisiei Europene, nu a ezitat să pună degetul pe rană – dezastrul din sectorul absorbției fondurilor europene! Incapacitatea autorităților române de a accelera procesul acesta incredibil de greoi, de a înlătura din barierele birocratice și de a încuraja proiectele în loc să le îngroape în munți de maculatură este atât de gravă, încât pare insurmontabilă. Nu este o noutate și nu o spune pentru prima dată comisarul european – o dezbatem de ani buni, lansăm programe și soluții, ghiduri de bune practici și recomandări pentru funcționarii delegați cu această misiune. Dar niciodată nivelul de profesionalism nu a fost atât de scăzut.

De la un capăt la altul al Guvernului transpare incompetența și lipsa de responsabilitate. Cu câteva excepții, miniștrii și subordonații direct par să aibă cu totul altă misiune decât ceea ce este în fișa postului.

Iau exemplul infrastructurii de transport rutier și am în vedere județul Bihor. În ciuda faptului că aici există proiecte mature, majore – autostrada Transilvania, centuri ocolitoare care ar salva traficul într-un județ aflat la graniță și intens circulat – Guvernul nu a reușit să ajute la finalizarea lor cu bani europeni, așa cum s-a plănuit în diverse etape ale acestora.

Este rușinos că trecerea graniței din Ungaria în România înseamnă și trecerea de la drumuri europene, de la autostrăzi și tronsoane adaptate tranzitului între state la drumuri desfundate, peticite, nesemnalizate sau autostrăzi inexistente!

Sunt, săptămâna aceasta, la interpelarea cu numărul n + 1 la ministrul Transporturilor în legătură cu Autostrada Transilvania! Sunt 17 ani de când am pus bazele acestui proiect. Am primit promisiuni, asigurări, pasări de responsabilitate, amânări și răzgândiri, toate cu un singur efect: lipsa acestei autostrăzi care este un proiect de interes național!

Cuvântul pe care România și l-a dat în momentul încheierii acordurilor cu Ungaria a fost batjocorit. Vecinii noștri sunt la graniță cu lucrările… noi încă facem studii de fezabilitate.

Când bătaia de joc a devenit parte integrantă din programul de guvernare, rezultatul este ceea ce trăim zilnic în România. Pentru toate acestea istoria îi va pedepsi pe cei care se joacă de-a guvernarea într-un haos fără precedent și un amatorism dezarmant. Pentru incompetența acestora plătim ACUM cu toții…

NU vă mulțumesc, stimaţi colegi din partidele aflate la guvernare! Sunteți complici la degradarea instituțiilor și proiectelor noastre de țară!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.