Cei care ar renunța la libertăți esențiale pentru a cumpăra siguranță temporară nu merită nici libertate, nici siguranță

Stimați colegi,

Luna trecută vă prezentam de la tribuna Senatului o situație gravă pentru mediul de afaceri din industria ospitalității, respectiv obiceiul instituțiilor de control de a nu mai respecta proprietatea și prezumția de nevinovăție consfințită de Constituția țării, în timpul unor descinderi în stilul filmelor cu gangsteri, bruscând clienții, români sau străini, indiferent dacă sunt sau nu indicii că s-ar face vinovați de ceva.

Vă detaliam atunci modul de operare în timpul controalelor – intră mascați în localul vizat, filmează clienții, perturbă activitatea, fac percheziții corporale fără niciun mandat, nu se legitimează și pleacă fără a semna în registrul unic de control, în numele unei anchete despre care nu se primesc explicații nici ulterior descinderilor.

Poate că unii dintre dumneavostră au crezut că ceea ce relatam atunci și în alte ocazii sunt interpretări personale și subiective ale unor controale corecte și oneste ale autorităților… Ei bine, colegii senatori și deputați prezenți la Oradea zilele trecute, care au ieșit în oraș alături de mine și alți orădeni au avut ocazia să trăiască un control demn de menționat aici, iată, în Senatul României. Am fost cu toții bruscați, împinși, agresați verbal, legitimați și trași de sacouri, chiar și atunci când domnii mascați au înțeles că nu putem fi noi cei pe care îi caută în acel local. Un coleg senator a avut îndrăzneala să declare că nu are actul de identitate asupra sa, motiv pentru care a fost persoana cea mai agresată dintre cei de față. Repet: se întâmplă în România, în 2017, perioadă în care avem nevoie mai mult decât oricând de investiții, de antreprenoriat și oameni care prin afacerile lor dau locuri de muncă și susțin economia! Ce face Statul? Sperie clienții, îi convinge să stea în case, că în restaurante și baruri se fac razii săptămânale! Iar oameni civilizați și care nu încalcă legea sunt puși la colț, percheziționați brutal și sfidați în față. Insist aici, pentru că mi s-a părut cu adevărat sfidătoare replica celui care îl legitima pe colegul senator, la auzul că acesta este trimis al românilor în Parlament: și ce dacă ești senator?…

Stimați colegi, acest ȘI CE DACĂ EȘTI SENATOR devine la fel de bine ȘI CE DACĂ EȘTI NEVINOVAT? În ochii acestor oameni contează să bifeze că au controlat, că au bruscat și intimidat. Restul sunt detalii… demnitate, uz de forță nejustificat, dreptul de proprietate.

Fac însă câteva precizări esențiale: conform art. 156, alin. 2, din Codul de Procedură Penală, percheziția se efectuează cu respectarea demnității, fără a constitui ingerință disproporțională în viața privată; iar conform art. 165, alin. 2, percheziția corporală se realizează în cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziții corporale vor fi descoperite urme ale infracțiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanță pentru aflarea adevărului în cauză, organele judiciare sau orice autoritate cu atribuții în asigurarea ordinii și securității publice procedează la efectuarea acesteia.

Aceste articole sunt înțelese după bunul plac de cei care ar trebui să protejeze cetățeanul, nu să-l bruscheze și să-l sperie în timpul său liber și nu prevăd răspunderi pentru atingerile aduse intimității individului şi proprietății în cazul în care nu se găsește nimic în urma percheziției.

Vreau să adresez de la această tribună o solicitare doamnei ministru Carmen Dan: să ia act de această situație extrem de gravă și să caute soluții de remediere cât mai rapidă.

Cu atât mai mult cu cât MAI are în această perioadă în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice, ce va aduce schimbări la Legea nr. 61/1991. Printre acestea, subliniez dreptul polițiștilor de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat, în orice mod, ce aparține sau este folosit de persoane fizică sau juridică, fără învoirea acesteia sau a reprezentantului legal. În plus, noua legislație spune că pot fi legitimate persoanele care, într-un fel sau altul, i se par suspecte polițistului, nu neapărat dacă au săvârșit o contravenție, o infracțiune.

Susțin creșterea gradului de siguranță a cetățenilor în segmentul stradal și prevenirea şi combaterea infracționalității. Dar, din experiențele trăite și din exemplele evocate și astăzi și luna trecută, consider că aceste măsuri extinse vor duce la abuzuri pe care nu le putem tolera în numele siguranței. Căci, așa cum spunea Benjamin Franklin, ‚‚cei care ar renunța la libertăți esențiale pentru a cumpăra siguranță temporară, nu merită nici libertate, nici siguranță’’.

Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.