Demisia, ultima soluție în Sănătate…

Declarația politică de astăzi este legată de protestele din Sănătate, unde specialiștii care lucrează în condiții grele, care fac sacrificii cu timpul petrecut în familie și chiar propria sănătate, au pierdut sporurile promise în marea păcăleală a PSD despre cât de bine o vor duce medicii și asistentele în România.

Greva generală este iminentă, iar acest lucru nu poate fi ignorat în negocierile pe care Guvernul le face cu sindicaliștii din Sănătate, care au avansat soluții practice și au avut toată înțelegerea legată de temporizarea cerințelor salariale. Însă Guvernul a făcut în așa fel încât a pasat responsabilitatea către autoritățile locale, care s-au văzut în prezența unei legi a salarizării cu creșteri pentru medici și asistente și zero pentru personalul TESA, iar apoi o hotărâre de guvern care limitează sporurile la 30% din salariu. Ca să respecte legislația în vigoare, cineva pierde din venituri, nu există cale de mijloc.

Un semnal extrem de puternic pe care îl dau medicii și asistenții îl reprezintă demisia din funcțiile pe care le dețin în spitalele din România! Aici s-a ajuns!

Este cazul UPU – Spitalul Județean Bihor, unde medicul șef Hadrian Borcea a decis că demisia sa este ultima soluție în lupta fără speranță pe care o duce cu cei care conduc Sănătatea. Din solidaritate, mai mulți medici și asistenți ai UPU – SMURD Bihor au ales să demisioneze, chiar dacă în acest moment decizia este în așteptarea negocierilor cu autoritățile.

Pierderea este dublă – pierde sistemul, dar pierd în primul rând pacienții, cei care ajung în suferință în fața medicilor, își pun viața și speranțele în salvatorii medici și asistenți. Demisiile acestora sunt pierderi pe care nu ni le permitem nici noi, și nici cei din Ministerul Sănătății. Legea salarizării era menită să țină angajații în țară, să oprească migrația către țări care plătesc mai bine. A reușit, în schimb, să producă disensiuni între categoriile de angajați din spitale și anomalii în ceea ce privește venitul pe care îl ia în final angajatul – mințit în permanență de Ministerul Muncii că salariul său a crescut, dar cu mai puțini bani în buzunar!

Când vom înțelege, oare, care sunt prioritățile noastre? Când va înțelege Guvernul că trebuie să-și respecte cetățenii și să înceteze să mai mintă și să manipuleze prin informații contradictorii și omisiuni intenționate? Exodul de specialiști este cea mai grea lovitură pentru România, din care ne vom reveni ca națiune peste câteva generații, dacă nu ne trezim!
Aceasta nu este doar o declarație politică, este o declarație de intenție – opoziția depune toate eforturile pentru a stopa procesul acesta ireversibil prin care pierdem specialiști din domenii vitale, cei din coaliția de guvernare trebuie să guverneze în același scop, nu împotriva României, așa cum fac acum!

Aștept soluțiile urgente ale Ministerului Sănătății și Guvernului în integralitatea sa pe măsura așteptărilor celor ce tocmai se pregătesc să iasă în stradă să-și ceară drepturile!

Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.