„Din mila Domnului” şi mulţumită doamnei

Anul şcolar a început în Dragomireşti, Maramureş, cu recunoştinţă veşnică a primarului faţă de mila lui Dumnezeu, mila doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă şi cu mulţumiri veşnice preşedintelui Consiliului Judeţean.

Din mila Domnului, aşadar, se mai renovează câte o şcoală în România, iar faptul că Guvernul alocă fonduri – aceasta fiind obligaţia şi datoria Guvernului – primarii ajung să scrie în piatră cât de recunoscători sunt pentru mărinimia oficialităţilor.

Subiectul a făcut rapid înconjurul ţării şi a fost tratat cu ironii şi glume, dar realitatea este realmente de plâns, stimaţi guvernanţi! Faptul că sunteţi puşi pe plachete omagiale înseamnă că vă faceţi datoria atât de rar încât provocaţi stupoare şi emoţii atât de puternice care îi fac pe oameni să creadă că trebuie să vă fie recunoscători.

Aşa cum bine observa o doamnă din comunitatea maramureşeană, banii necesari renovării nu au fost donaţi de doamna Dăncilă, sunt din bugetul de stat, sunt tot banii noştri care se întorc acolo unde este destinaţia lor – în investiţii care să ajute cetăţenii.

Mărturisesc că sunt profund afectat de modul în care şcoala românească este tratată de cei care au responsabilitatea administrării resurselor financiare în beneficiul elevilor, al dascălilor care pregătesc generaţiile viitoare şi al părinţilor care trebuie să fie liniştiţi când îşi trimit copiii în şcoli sigure, încălzite, racordate la utilităţi. Am fost profesor şi cunosc şcoala românească din interior. Vocaţia pedagogică face minuni când este dublată de resurse, de susţinerea comunităţii şi de oameni care înţeleg importanţa majoră a educaţiei într-o societate. Fără acestea, mi-e teamă că în România vor rămâne doar oaze de bună practică şi învăţământ de calitate, în majoritatea şcolilor lupta cu dezinteresul guvernanţilor fiind abandonată…

Aşadar, stimaţi colegi, nu râd de plăcuţa omagială, nu mă şochează nici măcar ridicolul situaţiei în care se găsesc cei care au primit mulţumirile scrise în piatră. Deplâng paşii tot mai acceleraţi pe care Puterea îi face spre a trimite Educaţia la coada listei de priorităţi. Rezultatele sunt tot mai vizibile, prin lipsa de specialişti în domeniu şi prezenţa tot mai rară a oamenilor dedicaţi şi dăruiţi la catedre.

Şi, poate ce este cel mai grav efect al acestui dezinteres faţă de educaţie: numărul tot mai mare al tinerilor români care aleg să studieze în străinătate.  

Investiţiile în şcoli, grădiniţe, instituţii de învăţământ nu trebuie să se facă din mila Domnului, ci din respectarea fişei postului decidenţilor politic!


Vă mulţumesc!


Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.