Drepturile minorităților românești în anul Centenarului

Anul 2018 trebuie să însemne mai mult decât festivism și manifestări culturale în România! Și, cu atât mai mult, trebuie să îi includă și pe românii care trăiesc în afara granițelor, pe cei din minoritățile românești, din diaspora, pe cei plecați la studii sau pe cei care își au rădăcinile în România Unită.

Am în minte acum minoritatea românească din Ucraina, unde se încearcă destabilizarea cu orice preț, chiar cu riscul de a afecta minorități naționale fără legătură cu conflictul ruso-ucrainean. Tentativa de incendiere a două școli românești din Cernăuți este condamnabilă în dublu sens, atât din punctul de vedere al statului ucrainean, dar și din punctul de vedere al românilor care trăiesc de generații întregi în Cernăuți.

Sunt recunoscător autorităților care au dejucat planul atacatorilor, dar problema este departe de a fi dezamorsată, iar victimele colaterale sunt forțate să asiste neputincioase la acest conflict surd și mocnit care nu se mai sfârșește.

Tocmai pentru că suntem în anul Centenarului Marii Uniri, simt nevoia de implicare în plus din partea autorităților române și de mai mult decât niște comunicate de presă din partea MAE. Mă aștept ca România să acorde tot sprijinul minorității românești de acolo, fiind un act firesc pentru o țară care se respectă. Într-un cuvânt, o cu totul altă abordare față de cea de anul trecut, când noua politică în materie de educație din Ucraina a dus la interzicerea studierii în limba maternă pentru minoritățile naționale.

Guvernul României, la acea dată, a luat la cunoștință schimbările și atât, singurul care a reacționat la momentul respectiv a fost președintele Klaus Iohannis care a refuzat să efectueze vizita programată în țara președintelui Petro Poroșenko și a anulat recepția președintelui Parlamentului ucrainean. Au fost două gesturi diplomatice foarte importante, menite să tragă semnale de alarmă și să conducă la luări de poziții ferme din partea statului român.

România are obligația, așadar, să apere drepturile românilor, oriunde s-ar afla aceștia, inclusiv pe acela de a studia în limba maternă. Este un drept garantat în statele Uniunii Europene, potrivit prevederilor Convenției – cadru pentru protecția minorităților naționale.

Este în egală măsură și de datoria noastră, a parlamentarilor români, să condamnăm public orice tentativă de felul celei dejucate la Cernăuți și să îi asigurăm pe românii din Ucraina de sprijinul nostru.

Vă mulțumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.