Educaţia din România, un exemplu negativ pentru Europa

Declaraţia politică de astăzi aduce în atenţia Parlamentului noi derapaje în domeniul Educaţiei româneşti. Recentele declaraţii ale doamnei ministru, Ecaterina Andronescu, ne aşează la coada clasamentului european în ceea ce priveşte toleranţa, empatia şi grija faţă de sentimentele copiilor în şcoli.

Mă refer la ideea doamnei ministru de a forma clase separate cu elevii cu cerinţe educaţionale speciale, după ani de zile în care ne-am străduit să îi integrăm în învăţământul de masă, în care am testat metode de abordare incluzivă şi în care părinţii copiilor integraţi astfel au confirmat că evoluţia copiilor este una favorabilă într-un mediu obişnuit, cu un colectiv omogen, în care copilul beneficiază de ajutorul unui însoţitor dacă este cazul, dar este tratat egal cu ceilalţi copii şi învaţă alături de ceilalţi copii.

Chiar şi după ce a retractat declaraţia nefericită, doamna Ecaterina Andronescu a pierdut orice urmă de înţelegere a fenomenului de integrare socială a copiilor cu CES. Nu pot să cred că ceea ce a declarat iniţial este pur şi simplu o eroare de exprimare. Este, în fond, dorinţa unui cadru didactic cu viziuni învechite, de a ascunde problemele sistemului educaţional care nu face faţă diversităţii copiilor. Este modul îngust de a trata o problemă reală – aceea că nu există consilieri şcolari şi acolo unde există aceştia sunt supra-normaţi. Mai mult decât atât, aceşti oameni nu sunt consideraţi cadre didactice şi, prin urmare, nu beneficiază de avantajele salariale ale profesorilor. Nu mă miră realitatea din teren – un consilier şcolar la câteva mii de copii, în 3 sau 4 şcoli!

Aşadar, în anul 2019, când ţările civilizate inovează în domeniul educaţiei, când se aplică tehnologii de ultimă generaţie la clasă şi se schimbă paradigma învăţământului dezvoltând inteligenţa emoţională, ministrul român al Educaţiei alege să rănească sentimentele copiilor, segregându-i, închizându-i în clase speciale pe cei care nu sunt ca restul!

Cer mai mult decât retractarea declaraţiilor doamnei ministru. Cer întoarcerea la lumea modernă a şcolii româneşti şi înţelegerea faptului că trăim vremuri noi la care trebuie să ne adaptăm modelele şi şcoala, nu să facem eforturi să o încremenim în timp pentru că nu avem resurse pentru modernism şi civilizaţie la standarde europene!

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.