Fondurile europene, între adevăr şi minciună

Faptul că stăm foarte prost la capitolul absorbţia fondurilor europene nu mai este un secret nici pentru români, nici pentru oficialii europeni. Noutatea acestor zile este că miniştrii români mint la cel mai înalt nivel în legătură cu aceste fonduri, cu studiile de fezabilitate pentru proiectele mari şi costul acestor studii. Şi în loc să facă eforturi măcar acum pentru recuperarea decalajului imens în atragerea banilor europeni, miniştrii noştri se străduiesc să pună în umbră finanţarea europeană, preferând parteneriatul public privat.

Oare de ce, domnilor guvernanţi, daţi cu piciorul milioanelor de euro de la UE, preferând să folosiţi fonduri care nu sunt urmărite atât de strict? Oare de ce schimbaţi destinaţia banilor în ultimul moment şi faceţi tot posibilul să pierdem nişte finanţări pentru care România a muncit în toţi aceşti ani?

Nu am alt răspuns în afara aceluia că aţi luat guvernarea pe partid şi grupuri de interese private! Nu guvernaţi România, ci sunteţi la butoane pentru a aranja afaceri, a rezolva chestiuni private şi a răsplăti nişte oameni aflaţi pe lista partidului.

Nu este posibil ca ministrul Fondurilor Europene să exagereze costul unui studiu de fezabilitate pentru 3 spitale regionale, de la 1.8 milioane euro la 120 milioane euro! Comisarul european Corina Creţu a clarificat, încă o dată, situaţia care pare ridicolă, dar este cât se poate de îngrijorătoare pentru cei de la Bruxelles.

Aşa cum nu este posibil să abandonezi în 2018 proiecte aprobate în Master Planul General de Transport în anul 2016, condiţie impusă de Bruxelles pentru a avea predictibilitate în finanţarea europeană! Şi mă refer aici la cele de interes pentru Bihor: variantele de ocolire Ştei, Beiuş, Aleşd; reabilitare DN 76 Oradea – Deva; autostrada Suplacu de Barcău – Borş. La aprobarea Masterplanului, un fost director CNAIR a declarat: “Masterplanul General de Transport e lege pentru noi acum.”

Ei bine, stimaţi guvernanţi, aţi încălcat legea?

Toate acestea şi multele exemple pe care le-am mai adus aici, în Parlament, despre incapacitatea Cabinetului Dăncilă de a-şi îndeplini atribuţiile consfinţite prin lege ar trebui să ducă automat la demisii de onoare. Într-un stat european autentic acesta ar fi cursul firesc al lucrurilor.

În România domnului Dragnea, însă… Autostrada Transilvania este încă pe hârtie, spitalele sunt construite de ONG-uri, iar şcolile stau să cadă peste copii, în timp ce anturajul celor de la putere face vacanţe de lux în staţiuni exorbitate!

Aştept o trezire a conştiinţei, stimaţi colegi!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.