Frauda TEL DRUM, plătită de România. Neregulile din dosarul lui Dragnea, achitate

Corecțiile financiare de milioane de euro decise în cazul a două lucrări care fac acum obiectul dosarului Dragnea-Tel Drum, deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), au fost plătite în anul 2014, de la bugetul de stat al României, a confirmat oficial Ministerul Dezvoltării Regionale.

Este vorba de nici mai mult nici mai puţin de 21 de milioane de euro. Asta înseamnă că românii au suportat cheltuielile pentru proiectele comandate de Consiliul Judeţean Teleorman, iar banii de la Uniunea Europeană nu au fost folosiţi.

„16 milioane au ajuns în conturile Comisiei Europene, urmând ca restul să fie achitate până la finele acestui an”,a declarat jurnalistul Cristian Unteanu la REALITATEA TV.

Justiția română trebuie să-și urmeze cursul și să decidă cum se vor recupera aceste sume, a mai spus jurnalistul.

România a suportat din bugetul propriu cheltuielile

Prin aceste corecții, România a suportat din bugetul propriu cheltuielile efectuate în proiectele europene în cauză, neutilizând în loc banii de la Uniunea Europeană. Într-un răspuns la solicitarea HotNews, ministerul precizează că la una dintre lucrări MDRAPFE va fi nevoit să se constituie parte civilă într-un eventual proces penal în acest caz, pentru a-și putea recupera acest prejudiciu de la presupusii vinovați.

Vorbim aici despre două lucrări comandate de Consiliul Județean Teleorman, pe fonduri europene:

Reabilitarea DJ701, limita jud. Dâmbovița – Grația – Poieni – Siliștea – Scurtu Mare – Slăvești – Ciolanesti – Zambreasca – Dobrotesti, km 44+240 – 104+890 (55,450km). Valoare totală 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei.

Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitănești-Băbăița-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al căror beneficiar este Consiliul Județean Teleorman. Valoare totală: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil 52.105.690,38 lei.

Lucrările, obiectul investigațiilor Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) în anul 2016

Dar mult înaintea OLAF, în primăvara anului 2011 Comisia Europeană a trimis o misiune de audit care a luat la control aceste proiecte. În urma controalelor, cei de la CE au considerat că acolo au fost niște nereguli la achizițiile publice și au recomandat Autorității de management a Programului Operațional Regional (AM POR) să aplice corecții financiare Consiliului Județean Teleorman.

AM POR este în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, care era condus în 2011 de Elena Udrea, iar CJ Teleorman îl avea atunci președinte pe Liviu Dragnea. În urma recomandărilor CE, pentru Reabilitare DJ 506, ministerul spune acum că a aplicat o corecție financiară de 25% la valoarea contractului de lucrări încheiat între CJ Teleorman, că beneficiar, și Tel Drum, ca prestator.

Acum, ministerul condus de Paul Stănescu (PSD) arată că „raportul OLAF din 2016 se referă la aceeași neregulă identificată de Comisia Europeană” în 2011, dar Oficiul „dispune aplicarea unei corecții financiare de 100%”.

Astfel, AM POR a emis o nouă notă de constatare, în 3 martie 2017, pe vremea lui Sevil Shhaideh în fruntea ministerului, prin care a aplicat o penalizare pentru întreagă suma eligibilă din proiect.

„Practic, la valoarea contractului verificat s-a aplicat diferența de 75%, suma neeligibilă fiind echivalentul corectiei de 100%. Totodată, s-a aplicat și o corecție de 100% la valoarea contractului de lucrări suplimentare” – spune acum MDRAPFE. Corecția aplicată în anul 2012 a fost confirmată de instanța definitivă și irevocabil, în anul 2014, din câte mai spune ministerul.

Liviu Dragnea, anchetat de DNA

„În legătură cu același proiect de reabilitare a drumului județean DJ 701, suspectul Liviu Nicolae Dragnea, prin încălcarea dispozițiilor legale privind exercitarea funcției, a emis hotărâri de contractare a unui credit intern și dispoziții privind demararea procedurilor de achiziții publice și numirea comisiilor de evaluare a ofertelor. Prin furnizarea de informații confidențiale și prin modificarea proiectului tehnic și depunerea acestuia în vederea avizării și obținerii finantarii, Liviu Nicolae Dragnea și Mugur Bătăuș, cu intenție, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Tel Drum SA și implicit pentru membrii grupului infracțional organizat, si-au încălcat atribuțiile legale și au determinat membrii comisiei de întocmire a documentației pentru licitația lucrărilor de construcții și membrii comisiei de evaluare a ofertelor să încalce, fără vinovăție, dispozițiile OUG 34/2006 prin inserarea unor condiții restrictive și încălcarea principiului tratamentului egal, desemnând câștigător al licitației publice firma Tel Drum SA.

Posted in: Asa nu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.