Frontiere date peste cap de noul Cod Schengen

Declaraţia politică pe care o fac astăzi atrage atenţia asupra punctelor de frontieră ale ţării, care sunt complet bulversate de prevederilor Regulamentului 399/2016, respectiv noul Cod al Frontierelor Schengen.

Din data de 7 aprilie, Poliţia de Frontieră verifică toate documentele de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS), în baza de date a Interpolului, precum și în bazele de date naționale, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Evident că aceste operaţiuni cresc semnificativ timpul de tranzit prin vamă, iar cozile care se formează se întind deja pe kilometri întregi. Iar acest fenomen se întâmplă peste tot în Europa, presa croată anunţând vineri că timpul de așteptare dinspre Slovenia către Croația, punct de trecere aproape obligatoriu către sud-estul continentului, a fost de două ore și jumătate și 45 de minute din sens invers. Noile prevederi lovesc, iată, din plin în libera circulaţie a cetăţenilor, garantată în UE, şi le răpesc ore importante din timpul lor, aşteptând în coloană la frontieră.

Sărbătorile Pascale şi vacanţa copiilor sunt motive în plus de îngrijorare pentru numărul mare de cetăţeni care vor trece dintr-o ţară în alta, deci noi cozi, vociferări, claxoane şi mulţi nervi la vamă.

Comparativ cu anii 2001-2002, traficul de pasageri a crescut cu peste 280%, iar cel al mijloacelor de transport cu peste 300%, capacitatea de gestionare a fluxului în vămi fiind şi aşa depăşită.

Cum era de aşteptat, punctele de frontieră nu fac faţă acum afluxului de maşini particulare, autocare, camioane şi nu sunt pregătite pentru reîntoarcerea la regimul controalelor care te blochează ore bune în vamă. Credeam cu toţii că toate acestea sunt istorie, dar observăm că am deschis graniţele Europei pentru imigranţi, pentru a le închide înapoi într-un mod care-i afectează direct şi pe cetăţenii europeni.

Dat fiind faptul că noul sistem prevede, în principiu, excepții în caz de „așteptări prea lungi la frontiere”, cu posibilitatea reintroducerii unor controale punctuale, este important să ştim ce are de gând Ministerul Administraţiei şi Internelor şi cum va ajuta cetăţenii români să nu-şi petreacă în vamă ore bune din vacanţa de Paşti. La vama Borş aglomeraţia şi cozile interminabile au început încă de săptămâna trecută, iar săptămâna aceasta recordul de așteptare a fost de 7 ore!

Este inacceptabilă situația aceasta nu numai pentru perioada specială de sărbătoare, ci și pentru activitatea în vamă în viitor. Firmele își riscă relațiile comerciale din pricina întârzierilor și neonorării la timp a comenzilor, cei care lucrează într-o țară dar locuiesc în alta, în localitățile de la graniță, își riscă locurile de muncă, și toți cei care tranzitează vama au de pierdut în urma noilor reglementări. Toate aceste vulnerabilități sunt tot atâtea motive pentru ca europarlamentarii români să notifice Bruxelles-ul în legătură cu dezavantajele evidente ale noilor politici la frontierele Schengen. Ministerul de Externe, de asemenea, ar trebui să fie direct interesat de subiect și să contribuie cu soluții.

Aştept cu interes, așadar, soluţiile autorităţilor noastre pentru bihorenii care se întorc acasă, să petreacă sărbătoarea Învierii Domnului în familie, și nu numai pentru ei, ci pentru toţi aceia care trec graniţa zilele acestea, suportând calvarul nenumăratelor ore de stat în vamă.

Vă mulţumesc!

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.