Interpelare Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie – Drepturile copiilor fără familie

Către: GABRIELA COMAN, Preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 18.03.2019
Obiectul interpelării: Drepturile copiilor fără familie

Stimată doamnă,

Vă adresez o interpelare la care aştept toată seriozitatea şi responsabilitatea cu care aţi fost creditată ocupând această funcţie. Motivul interpelării mele îl reprezintă dovezile incontestabile aduse recent în materiale de presă realizate în centrele care au în grijă copii abandonaţi.

Sunt multe lipsurile şi problemele cu care se confruntă şi centrele, dar mai ales copiii care îşi petrec ani buni în spatele uşilor închise, cu oameni care ar trebui să aibă grijă de ei. Astăzi mă refer strict la problema medicaţiei acordate tuturor copiilor intervievaţi în cadrul emisiunii România, te iubesc!, câteva zeci de copii trataţi cu antidepresive, antipsihotice şi alte medicamente prescrise celor cu probleme psihice chiar dacă respectivii copii nu suferă de vreo afecţiune psihică.

Aşadar, în România anului 2019, nu mai ţinem copiii instituţionalizaţi legaţi de paturi, îi ţinem adormiţi cu tranchilizante şi medicaţie care le amorţeşte simţurile, făcându-i dependenţi de aceste substanţe pentru mulţi ani de acum înainte.
Inutil să mai vorbesc despre efectele devastatoare asupra evoluţiei lor ulterioare sau despre faptul că acesta este modul autorităţilor de a-şi face misiunea uşoară: neacordând atenţie şi grijă, dând medicamente care ţin copiii în paturi zile la rând.

Ceea ce vreau să remarcaţi dumneavoastră, în calitate de preşedinte al ANPDCA, este grava încălcare a drepturilor acestor copii, drepturi elementare la o viaţă normală, în condiţii de siguranţă şi grijă, aşa cum prevede fişa postului acestor centre în care cresc copiii abandonaţi de familii, abandonaţi şi de statul român.

Consideraţi, aşadar, interpelarea mea şi o sesizare în acelaşi timp şi precizaţi, vă rog, când veţi declanşa o acţiune de verificare împreună cu autorităţile locale în subordinea cărora sunt Direcţiile de Protecţie a Copilului, pentru a răspunde astfel acestui strigăt de ajutor venit din centrele de plasament?

Vă mulţumesc!
Solicit răspuns scris.

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.