Interpelare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – autorizarea utilizării unor pesticide pentru culturi duce la pierderea populațiilor de albine

Adresată: Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale,
Domnului Ministru interimar Nechita-Adrian Oros
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 10 februarie 2020
Obiectul interpelării: autorizarea utilizării unor pesticide pentru culturi duce la pierderea populațiilor de albine

Domnule Ministru,
În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a emis un comunicat de presă prin care interzice României și Lituaniei utilizarea neonicotinoidelor (pesticide care omoară albinele). Această interdicție vine în urma autorizației de urgență emisă de către ministerul de resort, în luna ianuarie, în urma solicitărilor făcute de către organizații patronale de lobby din mediul agricol, pentru utilizarea acestor pesticide de către fermieri, în vederea protejării culturilor de porumb și a sfeclei de zahăr din țara noastră. Interdicția folosirii acestor pesticide a fost votată de către Comisia Europeană, încă din anul 2018, România votând atunci împotriva interzicerii acestora, cu toate acestea, cu aprobarea Ministerului Agriculturii, fermierii din Romania încă le utilizează.
Totodată, ministerul de resort susține că în țara noastră nu există o altă alternativă viabilă nici pentru tratamentul semințelor de porumb, astfel încât să nu ducă la pierderi de producție, și nici în cazul sfeclei de zahăr, care nu produce inflorescență și polen în perioada de creștere, nefiind o plantă de importanță pentru albine.
Pe de altă parte, comisarul pentru sănătate și securitate alimentară, doamna Stella Kyriakides, subliniază că aceste substanțe afectează biodiversitatea și mediul și că există alternative.
Domnule ministru, având în vedere că România are cea mai mare producție de miere din Uniunea Europeană, vă întreb:
1) Care este motivul pentru care ministerul de resort încă mai autorizează utilizarea neonicotinoidelor, în condițiile în care în multe din țările europene sunt interzise?
2) Comisia Europeană subliniază că există alternative pentru tratarea acestor semințe, dacă da, care sunt acestea și de ce nu sunt utilizate și în țara noastră?

Solicit răspuns scris.


Cu considerație,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.