Interpelare Ministerul Apelor și Pădurilor – Ce măsuri întreprinde ministerul de resort pentru a veni în sprijinul pădurarilor?

Adresată:    Ministerului Apelor și Pădurilor
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 21 octombrie 2019
Obiectul interpelării: Ce măsuri întreprinde ministerul de resort pentru a veni în sprijinul pădurarilor?

 

În cursul săptămânii trecute, un silvicultor (pădurar) din județul Maramureș, a fost ucis, încercând să protejeze aria de pădure pe care o avea în supraveghere. Acesta este cel mai recent caz de crimă pentru lemne! Un alt pădurar, în luna septembrie, a avut aceeași soartă! În ultimii ani s-au înregistrat 6 omoruri și foarte multe agresiuni asupra pădurarilor! Este de neconceput că nu se găsesc soluții la această problemă – tăierea ilegală a lemnului – care duce atât la agresiuni asupra personalului ROMSILVA sau, din nefericire, la omor, atunci când persoanele care taie ilegal lemn din pădurile României sunt surprinse în fapt, cât și la împuținarea fondului forestier!

În urmă cu câțiva ani a fost înființată Garda Forestieră, instituție ale cărei acțiuni urmau și să prevină tăiatul ilegal de lemne din pădurile țării. Numai că, parcă în ultimii ani, cu atât mai mult atacurile asupra pădurarilor s-au înmulțit!

Având în vedere evenimentele petrecute în urma cărora au căzut victime doi pădurari care apărau fondul forestier, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  • Veți lua în calcul ca fiecare pădurar să aibă în pază mai puțin fond forestier, tocmai pentru a-l putea controla mai ușor, angajând astfel și alte persoane pentru supravegherea pădurilor?
  • În prezent, care este numărul pădurarilor din toată țară, și pentru județul Bihor, și care este cota de pădure care trebuie supravegheată?
  • Care este echipamentul fiecărui pădurar? Au în dotare armament specific de serviciu, uniformă, mijloace de transport și de comunicație? Considerați suficient, și dacă nu, ce măsuri veți întreprinde pentru ca persoanele care asigură protecția pădurilor din România să fie dotate corespunzător, astfel încât să nu își mai pună viața în pericol?

 

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.