Interpelare Ministerul Culturii – Guvernarea PSD a închis, în ultimii cinci ani, peste 1.700 de biblioteci

Adresată: Ministerului Culturii, Domnului Ministru Valer Daniel Breaz
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 28 mai 2019
Obiectul interpelării: Guvernarea PSD a închis, în ultimii cinci ani, peste 1.700 de biblioteci!


Domnule Ministru,


Reporterii ,,Newsweek” au tras un semnal de alarmă, zilele trecute, prin articolul ,,Guvernarea PSD:  1.700 de biblioteci închise în 5 ani. Harta dezastrului pe regiuni”. Conform articolului, între anii 2012-2017, au fost închise 1.715 biblioteci în toată țara. De la 11.309, acum mai funcționează 9.594. Cele mai multe biblioteci au fost închise în Regiunea Sud-Est (305 biblioteci), urmată de Regiunea Nord-Vest (291 biblioteci).

 

Într-o Românie în care diminuarea ratei abandonului școlar, în prezent 16,4%, încă reprezintă o provocare pentru instituțiile responsabile ale statului, o Românie în care rata natalității este în scădere – anul 2018 fiind, conform datelor Institutului Național de Statistică, anul cu cele mai puține nașteri din ultimii 50 de ani (aproape 180.000 de nașteri în primele 11 luni), în aceste condiții cultura ar fi trebuit să aibă un rol important în evoluția noastră. Cu toate acestea, autoritățile competente au ales să închidă peste 1.700 de biblioteci.


Domnule Ministru, având în vedere această situație, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  • Cum motivați închiderea acestor instituții de cultură, având în vedere că analfabetismul funcțional în România este, în prezent, de 42%, conform specialiștilor proiectului prezidențial ,,România Educată”?
  • În luna iulie 2018, Guvernul României a adoptat în ședință Programul de investiții în domeniul Culturii, în valoare de 1 miliard de euro, prin care se puteau încheia contracte de finanțare multianuale. Printre instituțiile culturale care urmau să fie modernizate sau reabilitate erau și bibliotecile. Drept urmare, vă întreb: care sunt, la nivelul întregii țări, dar și pentru județul Bihor, la aproape un an de la adoptarea Programului menționat, bibliotecile care au beneficiat sau vor beneficia de acest sprijin?

           

Solicit răspuns scris.


Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.