Interpelare Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Turism – Redeschiderea centrelor de tratament balnear

Adresată: Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Turism, Domnului Ministru, Virgil Daniel Popescu
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 14 septembrie 2020
Obiectul interpelării: Redeschiderea centrelor de tratament balnear

Domnule Ministru,
România deține o treime din resursele balneare ale Europei. De aceea, țara noastră este vizitată, an de an, de turiști din alte state. Astfel, pe teritoriul țării sunt stațiuni balneoclimaterice – unde pot fi făcute tratamente cu apă termală, care ameliorează sănătatea oamenilor, precum Băile Felix, 1 Mai, Băile Tușnad, Băile Herculane, dar și altele. De asemenea, pe întreg teritoriul țării există izvoare minerale sau lacuri sărate.
Domnule Ministru,
Încă de când a debutat în România pandemia cu noul coronavirus, centrele de tratament balnear, implicit piscinele interioare au fost și încă mai sunt închise. O mare parte a turiștilor care mergeau la tratamente erau persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Astfel, în ultimele luni, turismul balnear a avut pierderi financiare uriașe. Având în vedere că sezonul cald se încheie, implicit piscinele exterioare nu vor mai putea fi folosite, dacă nu vor fi deschise cele interioare ale hotelurilor din stațiunile balneare, astfel încât turiștii să beneficieze de tratament balnear, peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA își vor pierde locul de muncă.
Domnule Ministru,
Față de cele prezentate, vă întreb:
1) Când estimați că poate fi redeschis turismul balneo, implicit și industria SPA, având în vedere că o mare parte dintre turiștii care beneficiază de tratamente balneo sunt persoane vârstnice care merg în stațiunile balneoclimaterice prin Casa Națională de Pensii?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.