Interpelare Ministerul Educației Naționale – universități de prestigiu din România, eliminate dintr-un clasament internațional

Adresată: Ministrului Educației Naționale, Ecaterina Andronescu
De către: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 24 iunie 2019
Obiectul interpelării: universități de prestigiu din România, eliminate dintr-un clasament internațional

 

Doamnă Ministru,

 

Potrivit statisticii UNESCO, în prezent avem peste 34.000 de studenți români care studiază într-o altă țară decât în România! Anual, viitorii studenți români aplică la universități din alte țări, cum sunt: Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Danemarca. La multe dintre acestea costurile nu sunt foarte mari. Mai mult de atât, recent, conform site-ului de știri ,,CURSDEGUVERNARE.RO”, trei universități din țara noastră au dispărut din clasamentul internațional ,,Quacqarelli-Symonds”, este vorba despre Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara. Singurele universități din România care mai figurează în clasamentul menționat sunt Universitatea din București și Universitatea ,,Babeș-Bolyai” din Cluj.

Doamnă Ministru, sistemul de învățământ românesc este bulversat de repetatele schimbări de-a lungul anilor. Programe care se modifică în mod constant. Elevii au nevoie de mai multă practică, și nu teorie, motiv pentru care aleg universități din alte state. Însă este regretabil că cele trei universități, de altfel renumite în România, nu-și mai găsesc locul în clasamentul menționat anterior. Acest fapt arată cât de importantă este finanțarea în educație, pentru a putea concura cu alte universități internaționale.

Având în vedere situația prezentată, vă întreb: ce intenții are ministerul de resort, pentru viitorul apropiat, cu privire la finanțare pentru marile universități din țara noastră, astfel încât acestea să reapară în clasamentul internațional?

 

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.