Interpelare Ministerul Educației și Cercetării – Corelare între programe educaţionale și curriculum, cu cerinţele de pe piaţa muncii

Adresată: Doamnei MONICA CRISTINA ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 5 octombrie 2020
Obiectul interpelării: Corelare între programe educaţionale și curriculum, cu cerinţele de pe piaţa muncii

Doamnă Ministru,
În anul 2017, Consiliul European a emis Recomandarea ca, până în anul 2020, statele europene să stabilească sisteme de trasare a carierei absolvenților unor instituții educaționale profesionale și universitare. Prin monitorizarea acestora, pot fi conturate programele educaționale care răspund nevoilor atât ale elevilor sau studenților, cât și ale angajatorilor de pe piața muncii. Acum, cu atât mai mult, aflându-ne în pandemie cu noul coronavirus, piața muncii se află într-o continuă schimbare în ceea ce privește oferta. În acest context, se impune o conturare mai clară a modului cum învățământul profesional și superior răspunde solicitărilor de pe piața forței de muncă.

Doamnă Ministru,
Tot în anul 2017, Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) a întocmit un Raport și Recomandări cu privire la indicatorii de monitorizare ai învățământului din România, în care sublinia, printre altele, faptul că ,,datele privind condițiile de viață ale studenților și cele privind inserția pe piața muncii lipsesc sau sunt incomplete”, recomandând efectuarea a două anchete naționale anuale, astfel: ,,Ancheta privind condițiile de viață și satisfacția studenților” și ,,Ancheta de monitorizare a traseului profesional al absolvenților (…) și reluată la un interval de 3-5 ani de la absolvire pe un subeșantion”.
 
Față de cele prezentate, vă întreb:
1) În ce stadiu se află sistemul de monitorizare a traseului profesional al absolvenților (unităților de învățământ de stat și privat)?
2) Dacă din anul 2017 până în prezent, ministerul de resort a corelat unele dintre programele educaționale și curriculumul, cu cerințele de pe piața muncii?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.