Interpelare Ministerul Educației și Cercetării – Rezultate, până în prezent, ale Planului de acțiune 2018-2020 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020

Adresată:    Ministerului Educației și Cercetării, Doamnei Ministru Monica Cristina Anisie
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 12 noiembrie 2019
Obiectul interpelării: Rezultate, până în prezent, ale Planului de acțiune 2018-2020 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020

 

Doamnă Ministru,

În ultimul timp, consumul drogurilor în rândul elevilor a luat amploare. Din nefericire, este vorba și de copii cu vârsta de 10 ani! ,,Dacă discutăm de consumatori, discutăm de consumatori la vârsta de 10 ani. Dacă discutăm de dealeri, deja discutăm de 14 ani. Lucrurile au o evoluţie fabuloasă, copiii provin din familii care au consumatori şi din familii în care sunt dealeri”, a afirmat în cadrul unei conferințe de presă, directorul executiv al Centrului Internațional Antidrog, Gigel Lazăr. Sigur că există un mare risc și pentru copiii care nu provin din familiile menționate.

În urmă cu un an, guvernul a emis o Hotărâre cu privire la Planul de acțiune 2018-2020 pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2013-2020. Aflându-ne, așadar, la un an de la adoptarea Hotărârii de Guvern, aș dori să știu în ce stadiu se află implementarea acesteia la nivelul unităților de învățământ din toată țara. În tot acest timp, dar și în cursului anului 2020, Ministerul Educației și Cercetării avea ca misiune și are în continuare, implementarea unor programe de conștientizare și prevenire în rândul elevilor a riscului consumului de droguri.

Doamna Ministru,

Va rog să aveți amabilitatea să îmi răspundeți, astfel:

  • Care sunt proiectele implementate până în prezent, la nivel național și local, inclusiv pentru județul Bihor, cu privire la informare, educare și conștientizare în rândul elevilor referitor la consumul de droguri și al substanțelor cu proprietăți psihoactive?
  • Pentru anul 2020, de altfel anul limită de finalizare a planului de acțiune propus, ce alte proiecte veți derula în cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitare și universitare, inclusiv pentru județul Bihor?
  • În privința grupurilor de risc – elevi care au părinți dependenți de droguri, care provin din familii cu un statut socio-economic scăzut, care se află în risc de abandon școlar sau care au un comportament deviant, care sunt proiectele implementate sau care se află în curs de derulare, la nivelul întregii țări? Care este numărul elevilor beneficiari ai acestor proiecte, inclusiv pentru județul Bihor?

 

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.