Interpelare Ministerul Educaţiei și Cercetării – România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale scăzute!

Adresată: Ministerului Educaţiei și Cercetării,
Doamnei Ministru interimar Monica Cristina Anisie
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 9 martie 2020
Obiectul interpelării: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale scăzute!

Doamnă Ministru,
Eurostat a publicat, recent, o statistică cu privire la competențele digitale (competențe de informare, de comunicare, de rezolvare a problemelor și de software) în rândul populației europene, pentru anul 2019. Din datele respective se constată că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la competențe digitale scăzute, în rândul populației cu vârsta între 16 si 74 de ani. În ultimii ani, procentul persoanelor care dețin abilități digitale scăzute este în creștere – 2017 (35%), 2019 (43%). În acest context, școala reprezintă un factor important pentru deprinderea acestor abilități în rândul elevilor, având în vedere că sunt situații în care mulți dintre aceștia nu au acces acasă la calculator și internet. De altfel, fiecare absolvent de clasa a XII-a, înainte de a susține probele de bacalaureat trebuie să susțină proba de competențe digitale (prezența este obligatorie) – la calculator care să aibă acces la internet, dar și o probă în scris. Într-un articol al publicației ,,mainnews.ro” se arată că la proba amintită, cei mai mulți elevi obțin calificativul ,,utilizator mediu” – 39.642 de elevi în anul 2019, față de anul 2018 când 37.062 de elevi au obținut acest calificativ.
Doamnă Ministru,
Având în vedere datele menționate, vă întreb:
1) Care sunt măsurile pe care intenționați să le aplicați în cadrul instituțiilor de învățământ, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să poată obține un punctaj cât mai mare la proba de competențe digitale?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.