Interpelare Ministerul Educației și Cercetării – Sistemul educaţional din România are nevoie de învăţători

Adresată: Doamnei MONICA CRISTINA ANISIE, Ministrul Educației și Cercetării
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 28 septembrie 2020
Obiectul interpelării: Sistemul educaţional din România are nevoie de învăţători

Doamnă Ministru,
De curând, EUROSTAT a publicat o statistică pe domeniul învățământ, la nivel european. Astfel, în anul 2018, România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de elevi din ciclul primar alocat unui singur învățător (peste 19 elevi), comparativ, de exemplu, cu Grecia (9,2 elevi) sau cu media UE de 13,6%. La nivel național, erau 48.935 de învățători pentru clasele primare și 947.931 de elevi. A fost luată în calcul împărțirea numărului de elevi la numărul de profesori care au normă întreagă, nu dimensiunea medie a claselor de elevi. Dacă extrapolăm, clasele de elevi sunt supradimensionate, între 25 și 35 de elevi. În asemenea condiții, este dificil chiar și pentru un dascăl cu experiență să desfășoare actul educațional.

Doamnă Ministru,
Formarea unor clase cu un număr mai mic de elevi pentru învățământul primar este esențială în educația copiilor, de aceea, vă întreb:
1) Aveți în vedere reducerea numărului de elevi dintr-o clasă, începând cu următorul an școlar?
2) Ce soluții are ministerul de resort pentru a asigura suficienți dascăli pentru clasele primare, aliniindu-ne la regulile altor țări europene menționate anterior, luând în calcul și nevoia de distanțare fizică a elevilor în clase, în condiții de pandemie?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.