Interpelare Ministerul Educației și Cercetării – Strategia Europa 2020, Capitolul Educație și Cercetare – ținte naționale asumate, departe de a fi atinse!

Adresată:    Ministerului Educației și Cercetării, Doamnei Ministru Monica Cristina Anisie
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 9 decembrie 2019
Obiectul interpelării: Strategia Europa 2020, Capitolul Educație și Cercetare – ținte naționale asumate, departe de a fi atinse!

Doamnă Ministru,

România este încă departe de atingerea țintelor asumate în Strategia Europa 2020, pentru Educație și Cercetare, și anume: părăsirea timpurie a școlii la 11,3%, (16,4% în prezent), creșterea procentului persoanelor care au studii superioare, la 26,7% (24,6 în prezent) și creșterea procentului din PIB alocat cercetării și dezvoltării – 2%. Din păcate, deși țara noastră, și-a asumat în anul 2010, odată cu  adoptarea Strategiei Europa 2020 de către Consiliul Europei, ținte naționale pentru modernizarea sistemului de educație din România, elaborând un Plan Național de Reformă, nici după aproape zece ani acesta nu este pus la punct. În continuare sunt copii care nu merg la școală din cauze diverse, cea mai frecventă fiind sărăcia; în continuare sistemul de educație românesc are nevoie de mai multe creșe, grădinițe, dar și școli tocmai pentru a preveni supraaglomerarea. Și, din păcate, încă există școli care au toalete în curte, nu au apă și canalizare!

Doamnă Ministru,

Știu că misiunea dumneavoastră, în calitate de Ministru al Educației și Cercetării, nu este una ușoară, dar am rugămintea să îmi răspundeți la câteva întrebări:

  • Ce măsuri propuneți pentru ca în anul 2020 România să atingă ținta națională în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii?
  • Pentru anul 2020, din cele aproximativ 300 de școli care au toalete în curte, câte vor fi modernizate, inclusiv în județul Bihor?
  • Ce procent din PIB va aloca ministerul de resort pentru cercetare și dezvoltare în anul ce urmează?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.