Interpelare Ministerul Justiției – Efectele strategiei naționale de reintegrare socială

Către: Ministrul Justiției, Tudorel Toader
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 26 noiembrie 2018
Obiectul interpelării: Care sunt, până în prezent, efectele Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015-2019

Domnule Ministru,

Potrivit datelor furnizate de către ANP, Agenției Naționale de Presă AGERPRES, din luna ianuarie și până în luna octombrie a.c., ,,din unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 11.033 de persoane, 9.039 dintre acestea beneficiind de prevederile Legii 169/2017 privind recursul compensatoriu: 1.374 ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, 7.665 prin admiterea de către instanţele de judecată competente a liberării condiţionate”.

Așadar, la un an de când a fost adoptată legea amintită, propusă de către ministerul de resort, peste 9.000 de deținuți au fost eliberați, iar 3000 dintre aceștia au săvârșit din nou infracțiuni: tentativă de omor, viol, lovituri mortale, dar și lovituri sau alte violențe. Conform sociologilor, recidiva persoanelor care au mai fost condamnate este foarte mare, până la 70 la sută. Un factor esențial care împiedică reintegrarea în societate a persoanelor care au mai fost în detenție este lipsa familiei.

Cu toate acestea, statul reprezintă cel mai important pilon de reeducare! Însă tot statul este cel care nu alocă suficiente resurse umane și financiare pentru reinserția acestora în societate!

Domnule Ministru,

Având în vedere situația menționată mai sus, vă rog să îmi comunicați următoarele:

1) În Programul de guvernare PSD-ALDE, la Capitolul Justiție, Punctul 24, se menționează, citez: ,,Aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015-2019”, am încheiat citatul. Având în vedere această măsură asumată de către coaliție, vă rog să mă informați în legătură cu următoarele aspecte:
– Care este în prezent numărul persoanelor private de libertate care au beneficiat de cursuri de calificare/recalificare profesională, inclusiv din cadrul Penitenciarului Oradea?
– Ce proiecte au fost/sunt elaborate și derulate, în colaborare cu structurile europene şi internaţionale, care au avut/au ca scop reintegrarea socială a persoanelor private de libertate (numărul proiectelor elaborate și derulate, numărul activităților desfășurate și numărul beneficiarilor), inclusiv pentru Penitenciarul Oradea?

2) Care este, până în prezent, procentul de reducere a ratei recidivei, la nivel național, în urma implementării Strategiei amintite?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.