Interpelare Ministerul Muncii și Justiției Sociale – Garanția pentru Tineret, irosită de Guvernul României

Către: Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 08.04.2019
Obiectul interpelării: Garanția pentru Tineret, irosită de Guvernul României

Domnule Ministru,

În anul 2013, Consiliul Europei a făcut o Recomandare statelor membre pentru înființarea ,,Garanției pentru Tineret”, în vederea combaterii ratei șomajului în rândul tinerilor. România a planificat implementarea acestui program în două perioade: 2014-2015 și 2017-2020. Este vorba de tineri cu vârsta sub 25 de ani care nu au un loc de muncă. În primii ani, mai exact 2016 și 2017, AJOFM-urile au înregistrat mii de cazuri de tineri care au beneficiat de consiliere și informare profesională, numai că treptat numărul acestora s-a micșorat, astfel: în anul 2016 – peste 86.000 de tineri, în anul 2017 – peste 75.000, iar în anul 2018 – aproximativ 22.900 de beneficiari. Iar la capitolul formare profesională, cifrele arată tot o scădere a beneficiarilor de la an la an, astfel: peste 7.900 de tineri au beneficiat de acest suport în anul 2016, peste 5.900 în anul 2017 și peste 900 în anul 2018.

Domnule Ministru,

Comisia Europeană a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la implementarea greoaie a măsurilor Garanției pentru Tineret, ceea ce a dus la pierderea a 323 de milioane de euro destinați acestui program. Uniunea Europeană a alocat suma amintită pentru toți tinerii care au vârste între 16 și 25 de ani, pentru a obține un loc de muncă sau continuarea educației, de a intra în ucenicie sau de a desfășura un stagiu în interval de patru luni de la intrarea în șomaj sau din momentul în care nu mai urmează o formă de învățământ formal. Numai că, în ultimii ani, implementarea acestui program nu și-a atins scopul.

Având în vedere cele menționate, vă rog, domnule Ministru, să îmi răspundeți la câteva întrebări:
1) Care este în prezent, la nivel național, numărul tinerilor cu vârsta până în 25 de ani care nu au un loc de muncă, cu un clasament pe județe?
2) Care este numărul beneficiarilor măsurilor implementate prin Garanția pentru Tineret din județul Bihor, la această dată?
3) Odată cu implementarea planului de măsuri amintit, au fost înființate Centre pentru tineret. Există la nivelul fiecărui județ un astfel de Centru?
4) Veți lua inițiativa de a susține, la nivel european, împreună cu alți membri ai Guvernului, deblocarea sumei pierdute de 323 milioane de euro destinate Garanției pentru tineret?

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.