Interpelare Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Cazurile de minori dispăruţi din centre și de la domiciliu sunt în creștere

Adresată: Doamnei Violeta Alexandru, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 2 iunie 2020
Obiectul interpelării: Cazurile de minori dispăruţi din centre și de la domiciliu sunt în creștere

Doamnă Ministru,
Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți este marcată, în fiecare an, la data de 25 mai. Astfel, Organizația Salvați Copiii România a tras un semnal de alarmă chiar în această zi, evidențiind faptul că peste 6.000 de minori au fost dați dispăruți în perioada 30 aprilie 2019 – 20 mai 2020, după cum urmează: 192 de copii cu vârste de până la 10 ani, peste 1.600 cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani și peste 4.600 mai mari de 14 ani au plecat voluntar din centre sau intenționat de la domiciliu.
Acești copii aleg să părăsească centrele pentru minori sau domiciliile, potrivit Organizației, din mai multe cauze, cum sunt: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților; abuzurile emoționale și/sau fizice; lipsa părinților care sunt plecați în străinătate la muncă și lăsarea acestora în grija rudelor. Numărul copiilor dispăruți în ultimii ani aproape s-a dublat, având în vedere că, potrivit Organizației Salvați Copiii România, în anul 2015 erau 3.736 de sesizări, iar în prezent sunt 6.475.
Doamnă Ministru,
Cunoscând datele menționate anterior și având în vedere că în ultimele trei luni România a trecut printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei cu noul coronavirus, ceea ce a dus la distanțare socială și intensificarea violenței domestice, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1) În cazul copiilor dispăruți din centrele pentru minori, care este în general motivul dispariției și cum au fost rezolvate cazurile? Care este numărul acestora? Ce măsuri au fost luate la nivelul administrației centrelor respective și care sunt soluțiile propuse pentru a preîntâmpina astfel de situații?
2) Care sunt măsurile prin care ministerul de resort, prin Direcțiile de Asistență Socială Județene, ia atitudine și se implică în gestionarea cazurilor de dispariție de minori de la domiciliu? Ce acțiuni sunt întreprinse pentru a preveni și/sau a scădea numărul disparițiilor intenționate ale copiilor de la domiciliu?
3) Deține ministerul de resort o statistică la nivelul întregii țări a copiilor care sunt lăsați în grija rudelor, în timp ce aparținătorii legali muncesc în străinătate? Mă interesează în mod special cifrele pentru județul Bihor.

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.