Interpelare Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Situaţia românilor care muncesc ca sezonieri în sectorul agricol din Germania

Adresată: Doamnei VIOLETA ALEXANDRU, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 27 aprilie 2020
Obiectul interpelării: Situaţia românilor care muncesc ca sezonieri în sectorul agricol din Germania

Doamnă Ministru,
În primele zile ale lunii aprilie, peste 2.000 de români au ajuns în Germania, ca lucrători sezonieri în agricultură. Germania este prima țară europeană care a relaxat condițiile de intrare în țară pentru sezonierii care doresc să lucreze în sectorul amintit. Românii au ales să meargă la muncă în străinătate gândindu-se că vor fi tratați decent și plătiți asemenea. Aceștia au ales să plece pe cont propriu – angajatorii germani luând legătura cu ei – sau prin agențiile private de plasare a forței de muncă din țară.
Doamnă Ministru, apreciez atât interesul dumneavoastră pentru soarta conaționalilor noștri care aleg să muncească în afara țării, cât și eforturile pe care le depuneți pentru a afla condițiile în care aceștia lucrează și îndeplinirea obligațiilor contractuale ale angajatorilor germani. Având în vedere că s-a vehiculat în spațiul public faptul că multor români aflați în prezent la muncă în Germania nu le sunt respectate condițiile contractuale de către angajator, vă întreb următoarele:
1) În urma discuțiilor permanente dintre dumneavoastră și atașatul de muncă din Germania, câte nereguli au fost identificate până în prezent și cum s-au rezolvat acestea?
2) Care este rezultatul discuțiilor pe care le-ați avut cu Ministerul German al Muncii, cu privire la situația contractelor de muncă ale cetățenilor români și respectarea acestora de către angajatori?
3) Care sunt măsurile pe care ministerul de resort le va implementa la nivel guvernamental pentru ca românii care au nevoie de un loc de muncă, în această perioadă greu încercată, să aibă în vedere în primul rând ofertele de muncă din România?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.