Interpelare Ministerul Sănătății – Exercitarea justă a atribuţiilor de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, în timpul pandemiei noului coronavirus

Adresată: Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 18 mai 2020
Obiectul interpelării: Exercitarea justă a atribuţiilor de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene, în timpul pandemiei noului coronavirus


Domnule Ministru,
Conform datelor Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, în ultima perioadă România a înregistrat focare de coronavirus în centrele pentru vârstnici și copii din mai multe județe. Astfel, din totalul de peste 57.000 de adulți cu dizabilități, copii și vârstnici, 928 sunt infectati, dintre care 21 de copii, iar 98 de persoane vârstnice și adulți cu dizabilități au decedat. Mai mult decât atât, 360 de angajați ai acestor centre sunt infectați și o persoană a decedat.

Domnule Ministru,
ANDPDCA a prezentat, zilele trecute, situația răspândirii noului coronavirus în unele din centrele aflate în subordine. Astfel, ca și cauze ale răspândirii COVID-19 au fost menționate, printre altele, testările tardive din partea direcțiilor de sănătate publică, inclusiv rezultatul acestora, refuzul testării personalului în unele cazuri, tratarea pacienților în mod diferențiat – tratarea beneficiarilor în centre rezidențiale pentru adulți cu dizabilități, iar angajații acestora în spitale – sau lipsa echipamentelor de protecție încă de la începutul pandemiei.

De aceea, vă întreb:
1) Ce măsuri a luat ministerul de resort pentru a clarifica situațiile în care direcțiile de sănătate publică nu și-au îndeplinit atribuțiile? Care sunt măsurile pe care le veți implementa pentru o mai bună implicare și exercitare a atribuțiilor DSP-urilor la nivel județean?
2) Ce măsuri va implementa ministerul de resort, prin direcțiile de sănătate publică, astfel încât persoanele aflate în centrele rezidențiale să fie protejate, având în vedere că încă nu sunt în scădere cazurile de coronavirus, la nivelul întregii țări?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc!
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.