Interpelare Ministerul Sănătății – Mult discutata criză de Euthyrox

Adresată: Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 25 mai 2020
Obiectul interpelării: Mult discutata criză de Euthyrox

Domnule Ministru,
În ultima perioadă, am primit mai multe mesaje din partea celor care au probleme cu tiroida cu privire la lipsa din farmacii a medicamentului Euthyrox, care reglează funcționarea glandei tiroide. Pacienţii bolnavi de tiroidă care nu mai au medicamentul pentru perioada următoare apelează la rude sau prieteni din străinătate pentru a-şi asigura tratamentul. Înțeleg că firma care produce acest medicament a crescut producția atât în aprilie, cât și în luna mai. Pe de altă parte, se pare ca deși este adus în țară, dispare foarte rapid din depozitele distribuitorilor de medicamente și nu se găsește în toate farmaciile, iar în unele cazuri se epuizează rapid.

Criza de Euthyrox trenează de mult timp în România, iar pacienții a căror sănătate depinde de acest medicament au de suferit. De aceea, vă întreb:
– Care este explicaţia pentru criza aceasta prelungită? Ştiu că aţi şi dispus o anchetă în ceea ce privește epuizarea stocurilor la distribuitori, având în vedere că în farmacii medicamentul se găsește cu greutate.
– Ce soluții are Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) astfel încât cantitățile de Euthyrox care ajung în România să crească, începând cu luna iunie, evitând astfel epuizarea rapidă din farmacii?

Solicit răspuns scris.
Vă mulțumesc!

Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.