Interpelare Ministerul Sănătății – Plaquénil, medicamentul utilizat și în tratamentul pentru coronavirus, de negăsit în farmacii pentru pacienţii cu boli autoimune

Adresată: Domnului Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 21 aprilie 2020
Obiectul interpelării: Plaquénil – medicamentul utilizat și în tratamentul pentru coronavirus – de negăsit în farmacii pentru pacienţii cu boli autoimune

Domnule Ministru,
Întreaga omenire trece printr-o perioadă extrem de dificilă, din cauza pandemiei de coronavirus. Este o perioadă tristă și pentru România, cadrele medicale și autoritățile făcând tot ce depinde de ele pentru a salva viețile semenilor. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm și de pacienții care suferă de alte boli – mă refer la bolile autoimune. Sunt pacienți diagnosticați spre exemplu cu Lupus sau artrită reumatoidă, care nu mai au acces în farmacii la medicamentul care îi ajută în tratament – Plaquénil. Acest medicament, care are în compoziție hidroxiclorochină se află în schema de tratament din spitale pentru COVID-19. Însă totodată, persoanele care sunt diagnosticate cu boli autoimune au și acestea nevoie de medicamentul amintit, dar nu îl mai găsesc în farmacii.
Domnule Ministru,
De medicamentul menționat anterior depind viețile multor oameni, acesta de multe ori era eliberat în farmacii și fără rețetă. Având în vedere că în prezent Plaquénil nu se mai găsește în unitățile farmaceutice, vă întreb:
1) Care este soluția pentru persoanele diagnosticate cu boli autoimune, care utilizează în schema de tratament medicamentul Plaquénil? Când vor găsi medicamentul în farmacii?
2) Există un registru al pacienților care folosesc în tratament medicamentul Plaquénil? Dacă da, care este numărul acestora?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.