Interpelare Ministerul Sănătății – principalul ocrotitor al copiilor născuți prematur, ar trebui să doteze urgent cu aparatură medicală performantă secțiile de Neonatologie din maternitățile de stat!

Către: Ministrul Sănătății, SORINA PINTEA
De către dl. senator: CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 22 octombrie 2018
Obiectul interpelării: Ministerul Sănătății – principalul ocrotitor al copiilor născuți prematur, ar trebui să doteze urgent cu aparatură medicală performantă secțiile de Neonatologie din maternitățile de stat!

Doamnă Ministru,

Conform statisticilor, România se clasează pe primul loc la nivel european în ceea ce privește mortalitatea infantilă, cauza principală fiind nașterea prematură. Pentru a veni în sprijinul secțiilor de Neonatologie, Organizația ,,Salvați Copiii” România desfășoară, începând cu anul 2010, Programul ,,Fiecare Copil Contează”, prin care maternitățile de stat din întrega țară beneficiază de echipamente medicale performante. Datele Organizației ,,Salvați Copiii” România arată că în doar 6 ani, rata mortalității infantile a coborât la 7,2 la o mie de nou-născuți vii – în 2017, de la 10,1 la o mie de copii născuți vii în anul 2010. Pe de altă parte, o treime din decesele copiilor născuți prematur pot fi prevenite dacă unitățile medicale de stat ar fi dotate cu aparatură medicală performantă și suficientă, și anume: incubatoare, ventilatoare neonatale, monitoare funcții vitale etc. Principalul ocrotitor al copiilor aflați în astfel de situații ar trebui să fie Ministerul Sănătății, care are obligația să aloce fonduri bugetare menite să dezvolte secțiile medicale pentru nou-născuți, prin echiparea acestora, dându-le astfel micilor suflete șansa la viață!

Doamnă Ministru,

Știu că ministerul de resort a demarat procedurile pentru dotarea a 140 de maternități cu 7 tipuri de incubatoare. Având în vedere aspectele menționate anterior, vă rog să aveți amabilitatea să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1) Când vor primi cele 140 de maternități incubatoarele de care depind viețile nou-născuților? Prin această achiziționare, este acoperit totalul de unități spitalicești din țară care au nevoie urgentă de aceste echipamente medicale?
2) Vă rog să îmi comunicați dacă printre cele 140 de maternități care vor primi incubatoare se numără și secții de Neonatologie din județul Bihor și care sunt acestea?
3) Multe din secțiile de nou născuți din cadrul spitalelor de stat au nevoie nu doar de incubatoare, ci și de o dotare complexă cu aparatură medicală de ultimă generație. În acest sens, vă rog să îmi transmiteți care sunt planurile Ministerului Sănătății, pentru anul 2019, cu privire la asigurarea necesarului de echipament medical pentru secțiile de nou-născuți din maternitățile de stat, cu mențiunea care sunt cele care vor beneficia de acest suport, inclusiv unitățile medicale din județul Bihor.

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.