Interpelare Ministerul Sănătății – Când vor pune spitalele de stat, la dispoziția pacienților, secții pentru arși care să funcționeze în condiții de maximă siguranță, echipate cu aparatură medicală corespunzătoare?

Către: Ministrul Sănătății, SORINA PINTEA
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 5.11.2018
Obiectul întrebării: Când vor pune spitalele de stat, la dispoziția pacienților, secții pentru arși care să funcționeze în condiții de maximă siguranță, echipate cu aparatură medicală corespunzătoare?

Doamnă Ministru,

Explozia care a avut loc în urmă cu aproape două săptămâni, în Municipiul Piatra Neamț, la un bloc de locuințe, urmată de un incendiu, în care un tânăr de 28 de ani a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului, și care, ulterior, din nefericire, și-a pierdut viața într-un spital din Belgia, a deschis cutia Pandorei, arătând încă o dată neputința autorităților în vederea gestionării situațiilor în astfel de cazuri. De asemenea, trag un semnal de alarmă cu privire la riscul de a fi contaminați cu bacterii pacienții cu arsuri, spitalizați în secțiile pentru arși! Mă întreb, de asemenea, nedumerit: cum este posibil ca în Municipiul București, Capitală europeană, să nu existe măcar un singur pat disponibil oricând și la orice oră, într-o secție pentru arși?!

Având în vedere cazul prezentat, dar și situația în care se află secțiile pentru arși din țara noastră, vă rog, Doamnă Ministru, să îmi răspundeți la câteva întrebări:
1) Când vor fi pregătite spitalele de stat care dispun de secții pentru arși, cu paturi suficiente, astfel încât pacienții ajunși într-o astfel de situație să fie tratați chiar în aceste secții speciale?
2) Temerea familiilor pacienților cu arsuri este ca aceștia să nu dobândească pe parcursul spitalizării infecții nosocomiale. De aceea, vă întreb: ce măsuri ia ministerul de resort pentru ca acești pacienți să fie tratați în condiții de maximă siguranță, astfel încât să nu fie contaminați cu bacterii care le pun viața în pericol?
3) În cadrul Clinicii de chirurgie plastică din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, din Iași, a fost finalizat, în anul 2017, compartimentul ,,Marele Ars” – investiție de aproximativ 40 milioane de lei. Cu toate acestea, secția nu este funcțională întrucât nu există echipamente medicale. Având în vedere aceste aspecte, vă întreb: când preconizați că va fi dotată această secție cu echipamente medicale, astfel încât să devină funcțională?
4) Când preconizați că în fiecare regiune de dezvoltare a României vor exista secții pentru marii arși, care să funcționeze la nivelul standardelor internaționale?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.