Interpelare Ministerul Sănătății – Tuberculoza și rujeola – probleme grave de sănătate publică!

Adresată:    Ministerului Sănătății, Domnului Ministru Victor Costache
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 2 decembrie 2019
Obiectul interpelării: Tuberculoza și rujeola – probleme grave de sănătate publică!

Domnule Ministru,

Zilele trecute,  Comisia Europeană a remis publicității un Raport cu privire la starea sănătății în România, trâgând un semnal de alarmă cu privire la tuberculoză și rujeolă, care reprezintă probleme grave de sănătate publică. De altfel în ultimul an, am adresat întrebări ministerului de resort cu privire la epidemia de rujeolă din țara noastră. Raportul menționat este îngrijorător, mai ales că se subliniază că, în continuare, România are cele mai multe cazuri înregistrate de tuberculoză din Uniunea Europeană – în 2017 înregistrându-se 13.000 de cazuri.  Privitor la rujeolă – până la data de 29 noiembrie a.c., au fost înregistrate 64 de decese și peste 18.700 de îmbolnăviri, conform Institutului Național de Sănătate Publică, iar conform raportului amintit, ne situăm cu 102.1 cazuri la un milion de persoane, față de 26,2 media europeană.

Domnule Ministru,

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăviri de tuberculoză și rujeolă în țara noastră, vă rog să îmi comunicați:

1) Cum se realizează prevenția tuberculozei în România, prin Programul național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei –având în vedere că avem, în continuare, cel mai mare număr de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană?

2) Care sunt soluțiile urgente pe care le veți demara pentru a scădea incidența cazurilor de rujeolă, având în vedere că rata vaccinării a scăzut dramatic? 

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.