Interpelare Ministerul Transporturilor – Siguranţa şoselelor României

Către: Ministrul Transporturilor, LUCIAN ŞOVA
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 10.12.2018
Obiectul interpelării: Siguranţa şoselelor României

Domnule Ministru,

Citesc zilnic ştiri despre accidente rutiere în Bihor. Jurnalele de ştiri se deschid cu imagini cutremurătoare de la accidente rutiere din toată ţara, iar printre cauzele acestor accidente se numără starea proastă a drumurilor, a marcajelor rutiere, lipsa amenajărilor stradale conforme (capete de pod avariate, lipsă parapeţi de protecţie, lipsa refugiilor auto acolo unde se impune etc), lipsa indicatoarelor rutiere şi, în general, o lungă listă de lipsuri ale infrastructurii de transport rutier.

De altfel, din datele Comisiei Europene reiese faptul că România are unele dintre cele mai periculoase şosele din Europa, iar la numărul deceselor în accidente rutiere suntem egalaţi doar de Bulgaria.

Este o statistică îngrijorătoare, mai ales atunci când vorbim despre oameni nevinovaţi care pier din cauza incompetenţei crunte care persistă în domeniul transporturilor în România. Personal, am cerut ani de zile să se finalizeze lucrări vitale la centuri ocolitoare în Bihor, la drumuri care unesc Bihorul de alte judeţe, tocmai în ideea de a uşura traficul şi de a preîntâmpina evenimente rutiere nefericite. Amânările, promisiunile neonorate şi calendarele de execuţii mereu depăşite sunt singurele răspunsuri primite, lucrările pe teren desfăşurându-se în ritm de melc.

Dar pentru că siguranţa pe şosele vine înainte de toate, vă rog să precizaţi când aţi făcut ultima inventariere riguroasă a celor mai periculoase trasee (locurile cu cele mai multe accidente rutiere), a tuturor cauzelor care ţin de Ministerul Transporturilor în zonele respective şi ce măsuri aţi luat, efectiv, pentru a creşte siguranţa participanţilor la trafic? Şi, de asemenea, care este alocarea bugetară prevăzută în anul 2019 pentru lucrări de reamenajare la porţiunile de drum cele mai periculoase din ţară?

Aştept răspuns scris.
Vă mulţumesc,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.