Interpelare Ministrerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – Despăgubiri pentru dezastre naturale în judeţul Bihor

Către: Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Daniel SUCIU
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 18 iunie 2019
Obiectul: Despăgubiri pentru dezastre naturale în judeţul Bihor


Domnule Ministru,

În Bihor, ploile torențiale și inundațiile recente au afectat un număr record de localităţi de pe raza judeţului. Vorbim de 60 litri de apă pe metru pătrat, în medie, dar nu măsurat de-a lungul unei zile întregi ca de obicei, ci într-o oră-două. Potrivit Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, cantităţile de apă au fost cele mai mari înregistrate în ultimele şase decenii.

Autoritățile județene încă evaluează pagubele, dar până acum știm că au fost afectate 52 de sate din 17 comune, peste 388 de case au fost parțial sau total distruse, 43 de poduri afectate și 751 de fântâni contaminate. Doar în comuna Tileagd au fost complet distruse 8 case. Urgia a dus și la înecarea multor animale. În comuna Cetariu au murit 130 de miei iar în satul Sârbi au murit peste 200 de găini și alte păsări.

Sunt obligat, dată fiind această situaţie, să vă întreb:

  1. Există fonduri suficiente la dispoziţia Guvernului pentru a putea asigura despăgubirile aferente având în vedere fenomenele naturale tot mai severe din ultima vreme, din întreaga ţară?
  2. Ştiu că există coordonare cu autorităţile din teritoriu, de aceea vă rog să precizaţi când veţi avea evaluările finale ale pagubelor din judeţul Bihor şi când veţi debloca fondurile necesare şi ajutoarele necesare familiilor sinistrate?

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.