Interpelare Ministrul Tineretului și Sportului – Situația sportului din România

Către: Ministrul Tineretului și Sportului, IOANA BRAN
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 19.02.2018
Obiectul Interpelării: Situația sportului din România

Doamnă Ministru,

Pe 23 ianuarie, înaintea schimbării Guvernului, trimiteam fostului ministru o scrisoare deschisă în care îl întrebam despre situația echipei de canotaj feminin, campioane mondiale, care din octombrie 2017 nu își primiseră premiile aferente.

În aceste zile, vedem că Federația Română de Handbal a primit o finanțare cu 25% mai mică față de anul trecut, Federațiile de Judo și Scrimă au primit cu 30% mai puțin, iar Federația Română de Rugby a primit cu 38% mai puțini bani comparativ cu anul trecut.

În plus, observăm că 8 federații nu au îndeplinit condițiile de eligibilitate pentru finanțare în 2018, printre acestea fiind și Federația Română de Tenis, o situație inacceptabilă pentru un sport la care anul trecut nu mai puțin de șapte jucători au ajuns în TOP 100 mondial (Simona Halep – locul 2 WTA, Irina Begu – locul 37 WTA, Sorana Cârstea – locul 38 WTA, Mihaela Buzărnescu – locul 43 WTA, Ana Bogdan – locul 86 WTA, Monica Niculescu – locul 92 WTA și Marius Copil – locul 74 ATP).

Iată de ce, doamnă ministru, vă rog să îmi comunicaţi:

– Dacă s-a remediat situația premiilor cuvenite echipei de canotaj feminin, câștigătoare a campionatului mondial din SUA?
– Ce măsuri aveți în vedere pentru acele federații care nu sunt eligibile pentru finanțare? În cazul în care se demonstrează că ele nu sunt eligibile din cauza administrării defectuoase din anii precedenți, ce măsuri veți lua împotriva președinților respectivelor federații?
– Cum veți susține federațiile cu reale șanse de medalii internaționale care şi-au văzut diminuate bugetele, ceea ce le periclitează atât pregătirea, cât şi participarea la competiții?
– Ce soluții aveți pentru federațiile de box și ciclism care de ani buni sunt lăsate fără finanțare, având datorii la stat?
– Care este planul dumneavoastră pentru redresarea sportului din România?

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.