Interpelare Prim-Ministru – Actualizarea soldelor de rezervist militar

Către: MIHAI TUDOSE
Prim-ministrul României
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 27.11.2017
Obiectul interpelării: Actualizarea soldelor de rezervist militar

Domnule Prim-ministru,

Asistăm la un o nouă lovitură dată militarilor. OUG 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu – care se află în procedură de legiferare în Parlament – aduce grave prejudicii sistemului național de apărare, decuplând rezerva Forțelor Armate de forțele active prin eliminarea procedurii de actualizare a soldelor de rezervist militar (pensia militară de stat) la evoluția soldelor militarilor activi.

Aceasta este cea de-a doua tentativă, după încercarea eșuată, cu Art. 40 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, de a lovi în unitatea de corp a Forțelor Armate şi de a-i discrimina pe rezerviștii militari în raport cu regimul general de evoluție a pensiilor publice.

OUG 59/2017, împreună cu OUG 57/2015 şi Legea nr. 153/2017 – care au provocat pierderi în Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranță Națională mai ceva ca un război convențional – se constituie în trei acțiuni guvernamentale prin care se încearcă golirea de conținut juridic a Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, lege organică votată cu majoritate covârșitoare de Parlamentul României.

Am primit sesizări în această speță din partea Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranță Națională din România dar şi a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, motiv pentru care vă adresez solicitarea de a reexamina Art. 7 din OUG 59/2017 şi de a pune respectivul articol în acord cu prevederile constituționale şi deciziile relevante ale Curții Constituționale a României.

Există pensii ale magistraților militari, care s-au pensionat pe baza normelor rezultate în urma amestecului între Legea magistraților și celelalte acte normative. Dar știți care este culmea? Că acum, după noile modificări, aceste pensii mari vor rămâne la fel, deoarece vor funcționa tot pe Legea magistraților, care este intangibilă. Cum credeți că putem elimina aceste anomalii fără să punem pe butuci sistemul de securitate națională?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,


Senator Cornel Popa
PNL BihorPosted in: PNL Bihor

One Comment

  1. Florian Jipa says:

    Va multumesc !

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.