Interpelare Prim Ministru – Banii din diaspora, în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

Către: Prim – ministrului României, VASILICA – VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 04.06.2018
Obiectul întrebării: Banii din diaspora, în atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor

Stimată doamnă Prim – ministru,

Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative pentru transpunerea în legislația internă a Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Conform proiectului de lege, băncile şi furnizorii de servicii precum Poșta Română, Western Union sau Money Gram vor avea obligația să raporteze Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor datele despre orice tranzacție care depășește echivalentul în lei a 2.000 de euro.

Problema este că România e statul membru UE cu una dintre cele mai mari comunități de cetățeni plecați să lucreze în străinătate, estimările Ministerului pentru românii de pretutindeni fiind de 3,5 – 4 milioane de persoane. Cea mai recentă statistică privind sumele trimise acasă de aceştia arată că românii din străinătate au trimis circa 29 de miliarde de euro în perioada 2007 – 2016.

Astfel, vă întreb, cum veți monitoriza aceste transferuri care depășesc 2.000 de euro și cum îi veți asigura pe românii din diaspora că banii trimiși de ei acasă, familiei, nu vor fi confiscați sub diverse acuzații şi obligându-i să facă faţă diferitelor tipuri de formalităţi pentru a justifica sumele trimise, adică banii munciţi de ei din greu?

Nu credeţi ca prin aceste noi tracasări îi veţi „convinge” să nu mai trimită bani acasă, bani care au contribuit la bunăstarea României, până acum?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.