Interpelare prim-ministru – cea mai agresivă scumpire a benzinei din UE

Către: Prim-ministrul VASILICA – VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 17.09.2018
Obiectul întrebării: Cea mai agresivă scumpire a benzinei din UE

Stimată doamnă Prim – ministru,

Prețul carburanților a crescut cu peste 10% în anul 2018. Un litru de benzină costă acum, în medie, 5,81 de lei/litru, adică o scumpire de 12,6% față de luna decembrie a anului 2017. Iar în cazul motorinei, creșterea prețului este de 11,7%, prețul ajungând la 5,89 de lei pe litru.

Practic, șoferii din România plătesc mai mult pe litrul de motorină decât cei din Luxemburg, Spania sau Austria, țări cu un nivel de trai mult mai ridicat. Iar litrul de benzină e mai scump în România decât în Ungaria, Bulgaria sau Polonia. România a avut, în fapt, cea mai agresivă scumpire a benzinei dintre toate cele 28 de state membre UE.

Este motivul pentru care vă întreb dacă într-adevăr aveți în vedere eliminarea supra-accizei la carburanți și la ce s-au folosit fondurile acumulate din această taxă pe parcursul anului? Câți kilometri de autostradă s-au asfaltat şi câte proiecte s-au finanțat prin PNDL din aceste fonduri generate de supra-acciză?

Eliminarea supra-accizei ar presupune că un litru de carburant ar costa cu aproape 40 de bani mai puțin, de ziua următoare iar aceste scăderi s-ar putea simți automat la toate produsele ieftinind costul de transport.

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.