Interpelare Prim-Ministru – Depopularea României, soluții urgente!

Adresată: Doamnei Prim-Ministru, Viorica Vasilica Dăncilă
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 2 septembrie 2019
Obiectul interpelării: Depopularea României, soluții urgente!

 

Doamnă Prim-Ministru,

Conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică, populația României este într-o continuă scădere. Fie ca vorbim de migrație sau de scăderea natalităţii, România se află în declin demografic. Dacă în anul 2018, în România erau peste 19.500 mii persoane rezidente, în prezent populația rezidentă este puțin peste 19.405 mii persoane. Rata natalității a scăzut alarmant în ultimii ani! De altfel, în privința numărului de locuitori ai României în viitor, EUROSTAT, departamentul de statistici al Comisiei Europene, arăta la începutul anului că în anul 2080 Romania va avea în jur de 15.000.000 de locuitori! Fenomenul îmbătrânirii accentuate este prezent, de asemenea, conform INS, ajungând în cifre la 118,8 persoane vârstnice la 100 de tineri sub 15 ani.

În aceste condiții, consider că Guvernul trebuie să vină cu măsuri ferme, coerente de ridicare a ratei natalității în Romania, atâta vreme cât nu reușește sa stopeze fenomenul emigrării! Mai mult, trebuie implementate programe de prevenție, asistenţă medicală şi îmbătrânire activă în rândul persoanelor vârstnice, tocmai pentru a scădea rata mortalității. Vorbim aici despre demararea unor programe naționale despre care s-a tot vorbit, dar care nu au mai fost puse în practică. În acest sens, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

1) Care este strategia Guvernului în legătură cu depopularea României şi care sunt programele naţionale pentru creșterea natalității în România şi ce rezultate au înregistrat până în prezent?

2) În privința scăderii ratei mortalității, ce programe la nivel guvernamental intenționați să demarați, în calitatea de premier, împreună cu miniștrii de resort ai Sănătății, Finanțelor și Muncii și justiției sociale, astfel încât persoanele vârstnice să fie în mod real protejate şi îmbătrânirea activă să fie mai mult decât o promisiune de campanie electorală?

 

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.