Interpelare Prim-Ministru – Hotărâre de Guvern pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, în vederea atribuirii ajutoarelor pentru energia electrică

Către: Prim-Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 18 februarie 2019
Obiectul interpelării: Hotărâre de Guvern pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, în vederea atribuirii ajutoarelor pentru energia electrică

Doamnă Prim-Ministru,

Conform unui studiu realizat de Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), centru de cercetare acreditat din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, 23% dintre consumatorii din România (peste 1.730.000 de gospodarii) sunt în sărăcie energetică. De asemenea, potrivit aceluiași studiu, peste 287.000 de locuițe nu erau conectate la rețeaua de electricitate, conform recensământului din anul 2011. Drept urmare, ,,sărăcia energetică este un factor important de marginalizare socială, iar lipsa de suportabilitate a facturii, sau de acces la forme moderne de energie generează obstacole în parcursul educațional și socio-economic al indivizilor, fiind un factor de adâncire a sărăciei și excluziunii în sens mai larg”, se reliefează în studiul amintit. 

Doamnă Prim-Ministru,

Cifrele Eurostat arătau în urma cu câteva luni că România se afla în anul 2017 pe locul doi în Uniunea Europeană  ca țară cu cel mai mare grad al riscului de sărăcie și excluziune socială (peste o treime din populația țarii – 35,7%)! Așadar există consumatori vulnerabili din punctul de vedere al veniturilor, iar ajutoarele pentru energie electrică ar fi binevenite în aceste situații. În acest sens, Guvernul a amânat de câteva ori o Hotărâre pentru stabilirea unor criterii conform cărora vor fi selectați consumatorii vulnerabili, așa cum sublinia domnul Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, în urmă cu două săptămâni pentru Digi24.

Având în vedere cele reliefate, va rog, doamnă Prim-Ministru, să îmi răspundeți la următoarea întrebare:
Care este motivul pentru care Guvernul tergiversează aprobarea Hotărârii prin care vor fi stabilite criteriile pe baza cărora vor fi identificați consumatorii vulnerabili, în vederea atribuirii ajutoarelor pentru energia electrică?

Solicit răspuns scris.
Cu considerație,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.