Interpelare Prim-Ministru – Infrastructura României în Anul Centenar

Către: Prim-Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr.5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 19.02.2018
Obiectul interpelării: Infrastructura României în Anul Centenar

Doamnă Prim-ministru,

Anul acesta se împlinesc 17 ani de la angajamentul pe care România şi Ungaria şi l-au luat, la Oradea, pentru construirea autostrăzii Transilvania. Am reunit atunci în oraşul natal parlamentari români, parlamentari din Ungaria, oficiali din Ministerul Transporturilor din România şi ai companiei de autostrăzi de la Budapesta, pentru a parafa începutul unui proiect de infrastructură comun. În acest timp, Ungaria a avansat şi are în prezent 7 tronsoane de autostradă care traversează ţara, iar România are… promisiuni. După ani de insistenţe din partea mea şi a reprezentanţilor judeţelor Bihor, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, miniştrii Transporturilor tot nu au înţeles că acest proiect înseamnă dezvoltarea României.

În anul Centenarului Marii Uniri, suntem în urmă cu ani de zile în ceea ce priveşte infrastructura de transport, plecând de la drumurile impracticabile, ajungând la lipsa autostrăzilor şi trecând mai departe la transportul aeroportuar, maritim sau feroviar.

Ca un semn de maturitate, anul acesta ar trebui să însemne decizia unirii infrastructurii rutiere din Iași – Târgu Mureș cu Autostrada Transilvania și cu cea de la Sibiu la Pitești. Adaug la toate acestea şi urgentarea lucrărilor centurilor ocolitoare care să scoată traficul greu în afara localităţilor de tranzit, mai ales pe rutele de transport comercial folosite cel mai des. Iar aici insist asupra localităţilor din Bihor, care suportă traficul spre şi dinspre vamă şi nu numai, cerând din nou finalizarea centurilor Beiuș – Ștei – Vașcău și Aleșd sud.

Având în vedere toate acestea şi mai ales semnificaţia anului 2018 peste timp, în istoria noastră ca ţară europeană, vă rog să precizaţi ce intenţii are Guvernul în legătură cu marile proiecte de infrastructură abandonate sau amânate la nesfârşit?

Aştept răspuns scris.

Vă mulţumesc,

Cornel Popa
Senator PNL Bihor

 

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.