Interpelare Prim-Ministru – Legislaţia în materia metalelor şi pietrelor preţioase

Către: Prim-ministru VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 12.03.2018
Obiectul interpelării: Legislaţia în materia metalelor şi pietrelor preţioase

Doamnă Prim-Ministru,

Am primit mai multe semnale de alarmă din partea operatorilor economici din domeniul metalelor şi pietrelor preţioase, în legătură cu efectele negative ale recent adoptatei OUG din 01.03.2018 privind modificarea și completarea OUG nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România.

Primul şi cel mai important aspect este acela că ordonanța în cauză este imposibil de aplicat, deoarece nu a fost adoptată o lege care să reglementeze marca de stat. Marca de certificare cu care ANPC a efectuat marcarea până în prezent nu este reglementată ca marcă de stat în nicio lege.

Patronatele din domeniu atrag atenţia că marca de certificare aplicată de ANPC și marca de garanție proprie a operatorilor economici își vor înceta valabilitatea la data de 17.03.2018, iar segmentul economic al metalelor prețioase va intra în colaps.

Având în vedere că Guvernul, ca iniţiator al ordonanţei care modifică OUG 190/2000, nu a acceptat dialogul pe tema modificărilor legislative şi a ignorat o iniţiativă legislativă aflată pe circuitul Camerei Deputaţilor care ţinea cont de punctele de vedere ale specialiştilor în domeniu, consider că este necesar să reanalizaţi situaţia în care statul pune, cu bună ştiinţă, un sector important al economiei româneşti.

Date fiind aceste considerente şi lista efectelor negative imediate ale adoptării OUG 10/2018, pe care o ataşez spre informare, vă rog precizaţi care sunt soluţiile Guvernului la problemele reale ridicate de operatorii economici din domeniu şi cum se va rezolva situația economică a acestora, începând cu data de 01.07.2018 când se împlinește termenul pentru epuizarea stocurilor de bijuterii marcate cu marca de certificare a ANPC sau cu marca de garanție proprie a operatorilor economici iar bijuteriile nevândute vor fi retrase brusc de pe piață ca să nu fie confiscate?

Aștept răspuns scris.

Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa
PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.