Interpelare Prim Ministru – Modificări în Consiliul Economic și Social

Către: Prim Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 15.10.2018
Obiectul interpelării: Modificări în Consiliul Economic și Social

Doamnă Ministru,

Pe data de 11 octombrie, ați emis Decizia nr. 273 / 2018 prin care ați modificat Decizia nr. 219 / 2015 privind numirea reprezentanților societății civile în Consiliul Economic și Social. Mandatul respectivilor reprezentanți era de 4 ani și a fost obținut în urma unor proceduri de selecție a ONG-ului și a candidatului.

Practic, peste noapte, ați eliminat 13 din cele 15 ONG-uri din Consiliul Economic și Social și le-ați înlocuit cu altele, fără să fi respectat o procedură, fără să fi realizat o selecție sau fără un temei legal.

Având în vedere că în perioada următoare CES trebuie să avizeze Legea pensiilor, impresia generală este că ați eliminat reprezentanții societății civile care ar fi putut prezenta publicului larg eventualele greșeli sau probleme din lege.

În acest context, vă rog să ne lămuriți în legătură cu aspecte esenţiale ale deciziei dumneavoastră:
1. Care este temeiul legal pentru care au fost necesare aceste schimbări, având în vedere că reprezentanții mai aveau peste 2 ani de mandat?
2. Care a fost procedura de selecție pentru cei 13 reprezentanți noi pe care i-ați desemnat? De ce reprezentanții inițiali nu au fost informați de această schimbare și de noua selecție?
3. Cum veți garanta consultări transparente și dialog real cu societatea civilă în condiţiile unor schimbări pe care le impuneţi peste noapte, în spatele uşilor închise?

Aștept răspuns scris.
Vă mulțumesc,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.