Interpelare Prim-Ministru – Modificările Codului rutier italian afectează românii din Peninsulă

Către: Prim-Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 1 aprilie 2019
Obiectul: Modificările Codului rutier italian afectează românii din Peninsulă

Doamnă Prim-Ministru,

Sunt luni bune de când a izbucnit scandalul Codului rutier din Italia, ale cărui modificări au dus la amenzi usturătoare peste noapte pentru românii rezidenţi acolo, ba chiar la confiscarea pe loc a autoturismelor proprietate personală. Ei bine, deşi comunitatea de români din Peninsulă este una foarte importantă şi numeroasă, Guvernul României nu îi acordă atenţia cuvenită. Iar acţiunile poliţiei Italiene rămân sub suspiciunea de abuz, în lipsa unei intervenţii serioase a dumneavoastră, ca şef al Guvernului, pentru a lămuri această situaţie de care românii se plâng în continuare.

Românii din Italia înţeleg să respecte legea, dar acuză abuzuri în special la adresa lor, legea fiind aceeaşi pentru orice rezident străin. Această modificare a Codului rutier italian afectează, aşadar, şi cetățenii altor state. Numai că sunt sute, poate mii de cazuri în care conaționalii noștri merg în Italia pentru a presta un contract de muncă pe durată determinată, dar pentru mai mult de 60 de zile, respectiv 3 luni, 6 luni sau 1 an. Ceea ce înseamnă că persoanele în cauză trebuie să-și înmatriculeze autovehiculele pentru această perioadă! Acest demers presupune costuri. De altfel, este un drept fundamental pentru fiecare cetățean european de a nu i se îngrădi libera circulație şi accesul liber pe piaţa muncii!

Doamnă Prim-Ministru,

Fac apel la dumneavoastră, aşadar, de a interveni prompt în această chestiune şi a vă asigura că legea este aceeaşi pentru toţi şi că nu există suspiciuni de discriminare a cetăţenilor români faţă de alţi cetăţeni ai UE. Mai mult decât atât, vă rog să precizaţi dacă s-au întreprins acţiuni concrete pe lângă autorităţile italiene în sensul exceptării de la prevederile legale a cetăţenilor români cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dar cu rezidență mai mare de 60 de zile, în funcţie de situaţiile concrete?

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.