Interpelare Prim Ministru – Reprezentarea României în plan extern

Către: Prim-Ministru, VIORICA DĂNCILĂ
De la: Senator CORNEL POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, Bihor
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 15 aprilie 2019
Obiectul: Reprezentarea României în plan extern

Doamnă Prim-Ministru,

Astăzi, de la ora 17:00, Parlamentul European abordează pentru a doua oară situația statului de drept în România, dar spre deosebire de prima dată înțelegem că nu veţi reprezenta România la discuții deoarece aveți întâlniri mai importante cu Nguyen Xuan Phuc, premierul Republicii Socialiste Vietnam și Mamuka Bakhtadze, premierul Georgiei.

Înţeleg că relația cu Republica Socialistă Vietnam renaște, dar consider că reprezentarea țării în fața Parlamentului European era prioritară. Este prima dezbatere din istoria PE în care e pusă-n discuție țara care asigură președinția rotativă a Consiliului UE.

Astfel, vă întreb:

  1. Cui ați delegat misiunea de a reprezenta România la discuția din Parlamentul European despre situația statului de drept din România?
  2. Care sunt concluziile discuției cu premierul Republicii Socialiste Vietnam? Această țară are un surplus de forță de muncă tânără, calificată şi disciplinată. Toate datele statistice relevă că România are un deficit de cel puțin un milion de persoane, inclusiv în domenii strategice. Credeți că vom reuși să acoperim din deficit cu muncitori vietnamezi?
  3. Care sunt concluziile discuției cu premierul Georgiei? Luna trecută, Azerbaidjan, Georgia, România și Turkmenistan au semnat o declarație comună pentru deschiderea unei rute de transport mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică, care are drept scop crearea unui coridor de transport inter-modal, maritim/fluvial și rutier/feroviar între Europa Centrală și de Nord și Caucazul de Sud și Asia Centrală, pentru a face legătura cu zona Asia-Pacific. Care sunt rezultatele în prima lună de la semnarea declaraţiei comune?

Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc,

Senator Cornel Popa       

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.