Întrebare Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Recuperarea contravalorii timbrului de mediu

Adresată: Domnului Bogdan Nicolae Stan, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
De către: Deputat Găvrilă Ghilea
Circumscripţia electorală: nr. 5, Bihor
Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal
Obiectul întrebării: Recuperarea contravalorii timbrului de mediu

Stimate Domnule Preşedinte,

O dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 1/2017, s-a renunţat la condiţionarea înmatriculării autovehiculelor de achitarea în prealabil a contravalorii timbrului de mediu, reglementat prin OUG 9/2013, care s-a dovedit contrară Tratatului UE, conform deciziei Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.

Cu toate acestea, prevederile actului normativ citat produc efecte doar pentru viitor, în timp ce procedura de restituire a contravalorii acestei taxe către contribuabilii cărora le-a fost percepută abuziv bate pasul pe loc, deşi instanţele de contencios administrativ şi fiscal din întreaga ţară au obligat prin sentinţe definitive şi irevocabile Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Administraţia Fondului pentru Mediu la restituirea acestora.

În acest context, vă rog să precizaţi care este valoarea totală a timbrului de mediu colectat în baza OUG 9/2013 – de la adoptarea şi până la abrogarea acesteia – şi care a fost destinaţia acestor sume?

De asemenea, vă rog să comunicaţi numărul şi valoarea cuantificată a cererilor de restituire a acestor taxe, depuse de contribuabili în baza unor sentinţe definitive şi irevocabile ale instanţelor judecătoreşti, aflate în evidenţa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la data de 30.04.2017.

Vă rog să menţionaţi câte asemenea cereri au fost onorate până în prezent, prin restituirea integrală a contravalorii timbrului de mediu şi a dobânzilor aferente – calculate până în ziua plăţii – şi care este valoarea cumulată a acestora?

Ţinând cont de cele de mai sus, vă rog să estimaţi un termen de rezonabil de onorare a acestor cereri şi să precizaţi dacă aveţi în vedere posibilitatea compensării acestor creanţe cu alte obligaţii bugetare ale contribuabililor.

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!
Găvrilă Ghilea Deputat PNL Bihor

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.