Întrebare Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – Neetichetarea fructelor și legumelor din import, cu mențiunea folosirii ,,imazalilului”, pune în pericol sănătatea populației!

Adresată:    Domnului Horia Miron Constantinescu,
         Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 16 septembrie 2019
Obiectul întrebării: Neetichetarea fructelor și legumelor din import, cu mențiunea folosirii ,,imazalilului”, pune în pericol sănătatea populației!

 

Domnule Președinte,

Recent, în cadrul unui interviu acordat ,,DC News”, ați avertizat cu privire la merele din import în special, dar și alte fructe și legume, care sunt tratate cu un pesticid numit imazalil, pentru a-și păstra aspectul proaspăt. De altfel, citricele, cireșele, perele, gutuile, alte fructe și legume din import sunt în general stropite cu imazalil. Consumul în mod repetat al acestor fructe și legume, care sunt consumate cu coajă sau nu sunt spălate bine, poate duce la apariția cancerului. Aceste fructe și legume sunt consumate și de copii, în special merele care reprezintă fructul cel mai la îndemână în meniul zilnic al acestora.

Domnule Președinte,

Sănătatea populației trebuie să primeze, de aceea consider că ANPC trebuie să ia măsuri urgente cu privire la informare și conștientizare, dar și aplicarea unor amenzi mai mari în cazul comercianților care nu respectă legea! În ultimul timp, comercianții nu au respectat legea în a eticheta citricele care sunt stropite cu imazalil.

Domnule Președinte, față de cele prezentate, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  • De ce nu au fost luate măsuri cu privire la etichetarea tuturor fructelor și legumelor, cunoscut fiind faptul că doar în cazul citricelor se specifică folosirea pesiticidului imazalil, deși nu avem siguranța că toți comercianții respectă această normă?
  • Ce demersuri veți întreprinde în calitatea de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru conștientizarea atât a comercianților de fructe și legume în a menționa pe eticheta fructelor și legumelor utilizarea imazalilului, dar și pentru informarea populației, astfel încât să fie conștientă de ceea ce consumă?

 

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.