Întrebare Ministerul Afacerilor Externe – Modificările Codului rutier italian afectează românii din Peninsulă

Adresată: Ministerului Afacerilor Externe
Domnului Ministru Teodor Meleșcanu
De către dl. senator: Cornel Popa
Circumscripţia electorală: Nr. 5 Bihor
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 1 aprilie 2019
Obiectul: Modificările Codului rutier italian afectează românii din Peninsulă

Domnule Ministru,

Autoritățile din Italia au adus o modificare Codului rutier, prin Decretul-lege nr. 113/2018, astfel încât persoanele care au rezidență mai mare de 60 de zile în această țară trebuie să-și înmatriculeze autoturismele, nemaiavând voie să circule cu autovehiculele înmatriculate în străinătate. Excepție de la această interdicție fac situațiile în care autoturismele se află în leasing, închiriere sau în comodat.

Este adevărat că această nouă modificare nu afectează doar cetățenii români care lucrează în Italia, ci și cetățenii altor state. Numai că sunt sute, poate mii de cazuri în care conaționalii noștri merg în Italia pentru a presta un contract de muncă pentru mai mult de 60 de zile, respectiv 3 luni, 6 luni sau 1 an de zile, ceea ce înseamnă că persoanele în cauză trebuie să-și înmatriculeze autovehiculele pentru această perioadă! Acest demers presupune costuri. De altfel, este un drept fundamental pentru fiecare cetățean european de a nu i se îngrădi libera circulaţie!

Domnule Ministru,

Fac apel la dumneavoastră, în calitate de Ministru al Afacerilor Externe, de a veni în sprijinul cetățenilor români din Peninsulă, astfel încât aceștia să nu mai fie puşi în situaţii dificile de către autoritățile italiene, care merg până la confiscarea autoturismelor pe loc! Vă rog să luați în calcul și să verificați dacă nu există suspiciuni de discriminare a cetăţenilor români faţă de alţi cetăţeni ai UE.

Având în vedere cele prezentate, vă rog, domnule Ministru, să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
1) Ce acțiuni concrete a întreprins ministerul pe care îl conduceţi, având în vedere că în luna decembrie aţi luat în calcul chiar sesizarea Comisiei Europene cu privire la posibilele incompatibilități ale normelor recent introduse cu legislația europeană?
2) Dacă aţi întreprins acţiuni pe lângă autorităţile italiene în sensul exceptării de la prevederile legale a cetăţenilor români cu contracte de muncă pe perioadă determinată, dar cu rezidență mai mare de 60 de zile, în funcţie de situaţiile concrete? Mai mult decât atât, aveţi în vedere militarea pentru creşterea termenului până la care autoturismele rezidenţilor străini pot circula cu numere de înmatriculare străine, respectiv de la 60 de zile la 1 an aşa cum este în cazul Germaniei?
3) Câte sesizări au ajuns la dumneavoastră din partea cetăţenilor români rezidenţi în Italia, care s-au confruntat cu problema amenzilor uriaşe sau a confiscării autoturismelor proprietate personală şi cum aţi intervenit, efectiv?

Solicit răspuns scris.
Cu stimă,

Senator Cornel Popa

Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.