Întrebare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agricultorii români solicită ajutor pentru starea de calamitate

Adresată: Domnului Nechita-Adrian OROS
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripţia electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședinţa Senatului din data de: 13 aprilie 2020
Obiectul întrebării: Agricultorii români solicită ajutor pentru starea de calamitate

Domnule Ministru,
În anul 2018, România producea, alături de alte state (Franța, Germania, Regatul Unit, Polonia, Italia, Spania) 75,8 la sută din producția totală de grâu din Uniunea Europeană, clasându-se pe locul patru. Iar în privința culturii de floarea soarelui și a porumbului ocupa primul loc. Producția autohtonă din acel an s-a datorat condițiilor climatice favorabile. În acest an, însă, culturile de grâu, porumb, floarea soarelui, rapiță sunt puse în pericol din cauza secetei, având în vedere că nu a fost zăpadă suficientă și nici ploile nu vor fi în cantitate mare, deci solul nu are apă, iar agricultorii vor avea pierderi uriașe. Astfel vor fi afectate culturile din zone precum Bărăganul, Galați, Vrancea.

Domnule Ministru,
Țara noastră se află în pandemie din cauza COVID-19, și, iată, o producție foarte scăzută la cereale ar afecta întreaga populație, inclusiv pe agricultori. În condițiile actuale, producătorii de cereale solicită instituirea stării de calamitate și au început demersurile către primării pentru a fi efectuate evaluări la fața locului. Având în vedere această situație, vă întreb:
1) Când veți da curs solicitărilor venite din partea producătorilor de cereale, astfel încât să fie evaluată situația culturilor?
2) În cazul în care veți declara stare de calamitate, care va fi ajutorul financiar?

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc,
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.