Întrebare Ministerul Culturii – ,,Cumințenia Pământului” trebuie să intre în Patrimoniul Național

Adresată: Ministerului Culturii, Domnului Ministru interimar Bogdan Gheorghiu
Din partea: Senator Cornel POPA
Circumscripția electorală: Nr. 5, BIHOR
Grup parlamentar: PNL
Ședința Senatului din data de: 2 martie 2020
Obiectul întrebării: ,,Cumințenia Pământului” trebuie să intre în Patrimoniul Național


Domnule Ministru,
Pe 19 februarie, românii au sărbătorit ,,Ziua Națională Constantin Brâncuși” – 144 de ani de la nașterea marelui sculptor. De altfel, un bun prilej pentru a fi admirate câteva dintre operele de artă ale acestuia, dar și de a fi elogiate viața și munca sculptorului. Însă, cea mai cunoscută operă a lui Brâncuși – ,,Cumințenia Pământului” – nu s-a aflat printre exponate.
În urmă cu câțiva ani, Ministerul Culturii a încercat, cu ajutorul cetățenilor, să achiziționeze sculptura ,,Cumințenia Pământului” de la cele două proprietare. Populația ar fi trebuit să doneze 6 milioane de euro, iar ministerul de resort ar fi trebuit să contribuie cu 5 milioane de euro. În total, cea mai cunoscută sculptură a lui Constantin Brâncuși ar fi costat 11 milioane de euro. Populația, cu bună credință, a donat din dorința ca această mare operă a marelui sculptor să intre în Patrimoniul Național. S-a strâns doar suma de 1 milion de euro, insuficientă! Așadar, s-a renunțat la donații, mai mult banii strânși a trebuit să fie dați înapoi donatorilor.
Domnule Ministru,
Având în vedere că ministerul de resort a încercat achiziționarea acestei opere de artă de mare valoare pentru poporul român și pentru identitatea națională, însă eforturile nu s-au concretizat, vă întreb:
1) Intenționează Ministerul Culturii să reia discuțiile cu proprietarele sculpturii ,,Cumințenia Pământului” și să ducă la bun sfârșit achiziționarea acestei valoroase opere de artă pentru cultura și identitatea poporului român?
2) Care sunt etapele pe care intenționați să le parcurgeți pentru ca această operă de artă să aparțină Patrimoniului Național?

Solicit răspuns scris.

Cu considerație,
Senator Cornel Popa
Posted in: PNL Bihor

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.